Qantasin lento 32

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Qantas QF32
Qantas a380 vh-oqa takeoff heathrow arp.jpg
Yhteenveto
Päivämäärä torstai 4. marraskuuta 2010
Onnettomuustyyppi moottorin räjähdyksen aiheuttama vaaratilanne
Tapahtumapaikka Indonesian lippu Batamin saaren lähistö, Indonesia
Lähtöpaikka Singaporen lippu Singapore-Changin kansainvälinen lentoasema
Määränpää Australian lippu Sydneyn kansainvälinen lentoasema
Kuolleita 0
Loukkaantuneita 0
Eloonjääneitä 469 (kaikki)
Lentokone
Konetyyppi Airbus A380-842
Lentoyhtiö Qantas
Rekisteritunnus VH-0QA
Matkustajia 440
Miehistöä 29

Qantasin lento QF32 oli australialaisen Qantasin matkustajalento Singaporesta Sydneyyn marraskuussa 2010. Pian lentoonlähdön jälkeen koneen moottori numero 2 (eli toinen moottori vasemmalta lukien) räjähti, jolloin moottorissa ollut turbiinikiekko hajosi ja lensi moneen suuntaan. Kone palasi Singaporeen ja kaikki koneessa olleet pelastuivat. Kyseessä on ainoa A380 -mallisille koneille sattunut vakava vaaratilanne.

Lento[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kone lähti Singaporen kansainväliseltä lentoasemalta, kiitotieltä 20C kello 09:56 aamulla. Kello kymmenen aikaan koneen lentäessä 463 km/h:n vauhdilla noin 2 100 metrin korkeudessa, miehistö kuuli kaksi kovaa pamahdusta moottoreista. Kello 10:02 miehistö lähetti pan-hätäkutsun ja ilmoitti mahdollisesta moottoriviasta. Miehistö pyysi lupaa nousta 2 250 metriin ja asettaa suunnaksi 150°, jotta voisi tutkia ongelmia. Kello 10:21 miehistö raportoi käyneensä laajan tarkistuslistan läpi. Miehistö ilmoitti myös, että kakkosmoottorin kyljessä oli reikä, ja että se oli myös tehnyt reiän ja vaurioittanut siipeä. He pyysivät puoli tuntia odotusaikaa ennen palaamista takaisin lentokentälle Singaporeen.

Myöhemmin kone teki onnistuneen pakkolaskun Changin kansainväliselle lentoasemalle kiitotielle 20C, joka oli sama kiitotie, jolta kone oli lähtenyt.

Laskeutumisen jälkeen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kone pysähtyi laskeutumisen jälkeen rullaustielle E10. Paikalle tullut lentokentän hätäpalvelu huomasi polttoainetta vuotavan vasemman siiven alle. Se huomasi myös, että vaikka kaikki moottorit oli sammutettu, niin moottori numero 1 kävi vielä täydellä teholla. Palomiehet yrittivät sammuttaa moottoria suihkuttamalla sinne vettä, mutta tästä ei ollut apua. Moottori saatiin sammutettua sammutusvaahdolla kello 14:53.

Matkustajat evakuoitiin koneesta kello 13:54. Vaaratilanteesta ei tullut henkilövahinkoja. [1]

Onnettomuuden syy[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Onnettomuuden aiheutti moottorin liian ohut öljyputki, joka katkesi, aiheuttaen moottoriin tulipalon. Turbiinikiekko alkoi näin pyöriä lujemmin, jolloin se hajosi ja vaurioitti moottoria ja siipeä. Onnettomuuden pääsyy oli moottorin valmistaneen Rolls-Royce -yhtiön tekemästä suunnitteluvirheestä. Tämän seurauksena kyseiset moottorit otettiin pois käytöstä.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. https://aviation-safety.net/database/record.php?id=20101104-1
  2. Cineflix, Lentoturmatutkinta, kausi 13, jakso 10, Qantas 32: Taivaan Titanic