Pyhän Katariinan ritarikunta

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Timantein koristeltu Suuristin rintatähti
Suurristin merkki

Pyhän Katariinan ritarikunta (ven. Императорский Орден Святой Екатерины) oli keisarillisen Venäjän kunniamerkkiritarikunta, joka oli tarkoitettu ensisijaisesti naisille. Se on nimetty marttyyrikuoleman noin vuonna 305 kärsineen Katariina Aleksandrialaisen mukaan ja oli ainoa naisten kunniamerkki lähes koko Venäjän keisarikunnan olemassaolon ajan.

Ritarikunnassa oli kaksi luokkaa. Ensimmäisen luokkaan kuului merkin lisäksi rintatähti, kun toinen luokka koostui pelkästä merkistä. Merkkiä kannettiin rinnan yli pujotettuna. Punaisessa nauhassa luki kultakirjailtuna teksti "Rakkauden ja isänmaan puolesta" (ven. За Любовы и Отечество, Za Ljubovy i Otetšestvo).[1]

Ritarikunnan perusti keisari Pietari Suuri 24. marraskuuta 1714 ja Pietari omisti sen vaimolleen Katariinalle Venäjän–Turkin sodan 1710–1711 muistoissa: "Ritarikunta perustettiin hänen korkeutensa [Katariinan] muistoksi hänen osallisuudestaan turkkilaisia vastaan käydyssä Prutjoen taistelussa, jonka aikana vaarallisissa olosuhteissa hän todisti itsensä kaikille toimillaan, ei kuten heikko nainen, vaan kuten rohkea mies."[2][3]

Kunnianosoitusta jaettiin kahdessa luokassa:[4]

  • I luokka
  • II luokka
Katariina I, päällään Pyhän Katariinan ritarikunnan kunniamerkki.

Galleria[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuvia aiheesta: Pyhän Katariinan ritarikunta.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. A History of the Order of St. Catherine Alexander Palace Time Machine. 2023. Viitattu 3.4.2023. (englanniksi)
  2. Evgeniĭ Viktorovich Anisimov: Five Empresses: Court Life in eighteenth-century Russia, s. 17-21. Greenwood Publishing Group, 2004. ISBN 0275984648.
  3. Badge of the Order of Saint Catherine | Russian The Metropolitan Museum of Art. Viitattu 3.4.2023. (englanniksi)
  4. The Imperial Order of Saint Catherine - Russian Dynastic Orders & Medals identifymedals.com. 12.8.2020. Viitattu 3.4.2023. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Pyhän Katariinan ritarikunta.