Putulan kirjasto- ja kotiseutuyhdistys

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Putulan kirjasto

Putulan kirjasto- ja kotiseutuyhdistys ry on yhdistys, joka kehittää ja ylläpitää Putulankulman kylätoimintaa. Osoitukseksi aktiivisuudesta Putulankulma valittiin 2003 Päijät-Hämeen vuoden kyläksi.

Kylän lukutuvasta kunnan sivukirjastoksi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hämeen läänin Kosken kunnan lakkautettua kunnallisen sivukirjastonsa 1980-luvun lopulla perustettiin Putulan kirjasto- ja kotiseutuyhdistys ry jatkamaan kirjaston toimintaa. Kunnallisen sivukirjaston toiminta oli perustunut 1800-luvun viimeisinä vuosina kyläläisten perustamaan lukutupaan, missä oli ollut aluksi 32 kirjaa. Myöhemmin lukutuvasta tuli nuorisoseuran kirjasto ja lopulta kunnallinen sivukirjasto.

Kotiseutuyhdistyksen kirjasto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sivukirjaston tultua lakkautetuksi joulukuun 1988 lopussa päätettiin helmikuussa 1989 perustaa kylän yksityinen kirjasto. Perustettu Putulan kirjasto- ja kotiseutuyhdistys avasi kirjaston saman vuoden elokuussa 200 kirjalla. Nykyään kirjojen määrä on jo yli 11 000 (2009). Käsikirjastossa on vuosisadan vaihteen kirjoja, myös lukutuvan aikaisia vuosisadan vaihteen kirjoja ja oppaita sekä vuosisadan alun kirjoja. Kievarikirjaston lisäksi yhdistys tekee kotiseututyötä keräten kirjallista ja historiallista aineistoa kylistä. Aineiston perusteella on mahdollista toimittaa myöhemmin kylähistoriikki. Kirjasto on auki tiistaisin kello 18:sta kello 20:een. Kesäisin se on auki pidempään ja muinakin päivinä ilmoituksen mukaan. Kirjaston alakerrassa, entisessä navetassa, järjestetään kesäisin taidenäyttelyitä.

Kirjasto sijaitsee seututie 317:ltä pohjoiseen johtavan Kevarintien varrella, osoitteessa Kevarintie 77, Hollola. Aikaisempi Hämeen läänin Kosken kunta, sittemmin Hämeenkosken kunta, on liittynyt Hollolan kuntaan.

Kirjastorakennus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirjasto on sijainnut entisessä kestikievarissa Putulassa. Kirjastolle on myönnetty EU-tukea, minkä vuoksi sille on kunnostettu uudet tilat pihalla sijaitsevan talousrakennuksen toiseen kerrokseen. Aineistonsa kirjasto saa lahjoituksia yksityishenkilöiltä sekä perikunnilta. Kotiseutuyhdistys on vuokrannut tilat maatilan entisestä navetasta ja kunnostanut sen vintille kirjastotilan.

Helsingin kirjamessuilla vuonna 2001 Putulan kyläkirjastolle myönnettiin ensimmäinen Suomen Messusäätiön jakama Rakkaudesta kirjaan -palkinto.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä järjestöön, yhdistykseen tai organisaatioon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.