Purmon lento-onnettomuus

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Purmon lento-onnettomuus
Onnettomuuskoneen kaltainen Luftwaffen Ju 52.
Onnettomuuskoneen kaltainen Luftwaffen Ju 52.
Yhteenveto
Päivämäärä 12. helmikuuta 1942
Onnettomuustyyppi pakkolasku
Tapahtumapaikka Porkholma, Purmo
Lähtöpaikka Pori
Määränpää Oulu
Kuolleita 6
Eloonjääneitä 6
Lentokone
Konetyyppi Junkers Ju 52
Lentoyhtiö Luftwaffe
Rekisteritunnus 9P+GU
Matkustajia 8
Miehistöä 4

Purmon lento-onnettomuus tapahtui 12. helmikuuta 1942, kun saksalainen Junkers Ju 52 -kuljetuskone (tunnus 9P + GU ja sarjanumero 6384) teki pakkolaskun Purmon pitäjän Porkholman kylään. Kone oli tavallisella kuriirilennolla Porista Ouluun ja siinä oli nelihenkinen miehistö sekä kuusi sotilas- ja kaksi siviilimatkustajaa. Onnettomuudessa kuoli kuusi koneessa ollutta, joista kolme kuului miehistöön, kaksi oli sotilasmatkustajia ja yksi siviilimatkustaja.

Junkers lähti aamulla Porista kohti Oulua. Kauhavan pohjoispuolella koneen siipiin alkoi kostean ilman vuoksi kertyä jäätä ja se alkoi menettää korkeuttaan ja ohjattavuuttaan. Koneen ohjaaja yliluutnantti Wilhelm Letuha päätti kääntyä takaisin kohti Kauhavan lentokenttää, joka oli noin 30 kilometrin päässä. Kone vajosi kuitenkin niin nopeasti, että ohjaajan pakko yrittää pakkolaskua Purmonjoen jäälle. Hän joutui kuitenkin väistämään yllättäen eteen ilmestynyttä Porkholman maantien siltaa. Kone onnistui juuri ja juuri ylittämään läheisen Rantalan mäen, mutta mäen takana se sakkasi ja syöksyi lähes pystyasennossa Tervasnevan nimellä tunnetulle soistuneelle nuorta männikköä kasvavalle nevalle. Kello oli tällöin noin 11 aamupäivällä.

Törmäyksessä koneen etuosa ohjaamoineen murskaantui täysin ja koneessa ollutta lastia, muun muassa kuriiripostia, levisi lähiympäristöön. Kone ei kuitenkaan syttynyt tuleen. Koneessa olleista viisi kuoli heti ja yksi kuoli myöhemmin vammoihinsa.

Onnettomuuden jälkeen paikalle saapui 12-miehinen saksalainen komennuskunta, joka kokosi koneen ja sen lastin jäännökset maastosta. Kerätty materiaali kuljetettiin saksalaisten kuorma-autoilla Pietarsaareen ja sieltä edelleen Saksaan. Onnettomuudessa kuolleista viisi on haudattu Poriin ja yksi Peter Misch -niminen siviilimatkustaja Vantaan saksalaiselle sotilashautausmaalle. Sota-ajan sensuurin vuoksi onnettomuudesta ei kerrottu tiedotusvälineissä.

Tervasnevan onnettomuuspaikalle pystytti Atle Nyqvist kesällä 1994 tilapäisen puuristin. Se korvattiin vuonna 2005 metallisella muistomerkillä, jonka on tehnyt Kari Viita-aho.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]