Punainen Pilvi

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Punainen Pilvi ja American Horse


Punainen Pilvi (sioux: Makhpyia-luta), (182210. joulukuuta 1909) oli Oglala sioux-intiaanipäällikkö. Hän oli yksi Yhdysvaltain asevoimien vaarallisimmista vastustajista ja johti menestyksekästä sotaa vuosina 18661868 (tunnettu Punaisen Pilven sotana) Yhdysvaltoja vastaan Powder River Countryn hallinnasta luoteisessa Wyomingissä ja eteläisessä Montanassa.

Nuoruusvuodet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hän syntyi lähellä Platte-joen haaraumia nykyisen North Platten kaupungin liepeillä. Hänen äitinsä oli Oglala ja hänen isänsä (joka kuoli nuorena) oli Brulé. Punaisen Pilven kasvattajana toimi osaltaan hänen enonsa Chief Smoke. Nuorena hän taisteli pawnee- ja sioux-naapuriheimoja vastaan keräten paljon sotilaallista kokemusta.

Sotaretki[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 1866 hän aloitti sodan, joka oli intiaanien kaikkein menestyksekkäin kautta aikain, Yhdysvaltain armeijaa vastaan. Amerikkalaiset sotajoukot rakennuttivat linnoituksia Bozemanin reitin varrelle suoraan lakota-heimon alueiden lävitse nykyisessä Wyomingissä Montanan kulta-alueilta South Platte-joelle Coloradoon. Uudisasukkaat ja kaivosmiehet kulkivat Lakota-alueiden lävitse ja Punainen Pilvi sai näkyjä Lakotojen ajamisesta pois Minnesotasta vuonna 1862, joten vuonna 1863 Punainen Pilvi hyökkäsi.

Punainen Pilvi saavutti huomattavia voittoja. Hallituksen joukot oli pakotettu tekemään Fort Laramien rauhansopimuksen. Yhdysvaltojen piti hylätä kaikki linnoitukset Bozemanin reitin varrella ja antaa Lakotojen haltuun alueet, nykyiseltään läntinen puolisko Etelä-Dakotaa, sisältäen Mustat kukkulat (Black Hills) ja suuri osa Montanaa ja Wyomingiä.

Lyhytaikainen rauha[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mutta rauha säilyi rauhana vain sen aikaa kuin Amerikan sotavoimat uudelleenorganisoituivat. Vuonna 1874 kenraali George Armstrong Custer hyökkäsi Punaista Pilveä vastaan. Punainen Pilvi ei ottanut osaa Lakota-sotaan vuosina 18761877 Hullun Hevosen (Tasunka witko), Istuvan Härän (Tatanka Iyotake) ja muiden intiaanien sotapäälliköiden kanssa.

Viimeiset päivät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Punainen Pilvi jatkoi taistelua kansansa vapauden puolesta vielä lyötynäkin. Myöhemmin Pine Ridge -intiaanireservaatissa hän taisteli intiaaniagentteja, mukaan lukien Valentine McGillycuddy ja joitain Pine Ridgen asukkaita, vastaan. Hän vastusti Dawes-lakia (Dawes Act).

Hän ei kuulunut Aavetanssi-liikkeeseen.