Ptolemaios XI

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Ptolemaios XI Aleksandros II (Ptolemaios XI Aleksanteri II, kreik. Πτολεμαῖος Ἀλέξανδρος, Ptolemaios Aleksandros) oli Ptolemaiosten hallitsijasukuun kuuluva kuningas, joka hallitsi Egyptiä muutaman päivän ajan vuonna 80 eaa.

Ptolemaios XI:n isä oli kuningas Ptolemaios X Aleksanteri, ja hänen äitinsä oli joko Kleopatra Selene I tai Berenike III. Ptolemaios IX Lathryos oli tullut Ptolemaios X:n jälkeen uudestaan kuninkaaksi. Hän kuoli vuonna 81 tai 80 eaa. ilman laillista peristä, minkä vuoksi hänen leskensä Berenike III (Kleopatra Berenike) hallitsi jonkin aikaa yksin. Kuitenkin roomalainen Lucius Cornelius Sulla vaati Egyptin hallitsijaksi jotakuta Roomalle myötämielistä henkilöä, ja sen vuoksi hän lähetti Ptolemaios X:n tuolloin Roomassa asuneen nuoren pojan Egyptiin pyrkien oikeuttamaan tämän selvän puuttumisen Egyptin asioihin tämän pojan tahdolla.

Ptolemaios XI meni myös naimisiin Kleopatra Bereniken kanssa, joka oli hänen äitipuolensa ja sisarpuolensa tai eräiden lähteiden mukaan hänen äitinsä. Kuitenkin 19 päivää häiden jälkeen Ptolemaiois murhasi puolisonsa tuntemattomista syistä, vaikka tämä oli hyvin suosittu. Välittömästi tämän jälkeen Aleksandrian asukkaat lynkkasivat Ptolemaioksen.

Ptolemaios XI:n seuraaja oli Ptolemaios XII.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Edeltäjä:
Berenike III
Egyptin faarao
Ptolemaioksen hallitsijasuku
Seuraaja:
Ptolemaios XII