Pro

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli kertoo pro-käsitteestä. Ammattiliitto Prosta on oma artikkeli.

Pro on vapaa lyhennelmä englannin kielen sanasta Professional, joka tarkoittaa vapaasti suomennettuna ammattilainen tai ammattimaista.

Professional termiä käytetään erottelemaan erilaisia toisistaan poikkeavia versioita. Professional on tarkoitettu ensi sijassa ammattilaisille tai se sisältää laajempia ominaisuuksia. Vastakohtia ovat esimerkiksi lite (vrt. engl. Light, kevyt), joka tarkoittaa karsittua.

Termit ovat käytössä ensi sijassa tietotekniikassa, jossa erotellaan versiot toisistaan. Yleensä professional termiä sisältävä ohjelma on hinnaltansa kalliimpi ja vastaavasti lite on halvempi. Lisäksi ohjelma voi sisältää ns. perusversion joka ei sisällä päätettä. Lisäksi perusversioita erotellaan nimillä toisistaan.

Esimerkki versiosta voidaan ottaa Windows-käyttöjärjestelmästä, jossa versiot on merkitty Windows -95, -98, -2000, ME ja XP. Lisäksi XP versiosta on tehty tavallisille kuluttajille suunnattu Professional ja Home versiot. Lisäksi ohjelmista voidaan nimetä kohderyhmän ja versionumeron mukaan.

Pro on golfissa käytetty termi ammattilaispelaajasta, joka toimii golf-opettajana.

Pro on verkkopeleissä yleisesti käytetty termi taitavalle pelaajalle.

Latinassa pro tarkoittaa "puolesta" (engl. for).