Potkupyörä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli kertoo päällä istuttavasta ja potkimalla liikuteltavasta ajoneuvosta. Nimitystä "potkupyörä" käytetään toisinaan kickbikestakin.
Draisiini vuodelta 1820
Lasten potkupyörä
Potkupyörä suksilla

Potkupyörä (juoksupyörä[1][2]) on polkupyörän edeltäjä. Siinä istutaan satulassa ohjaten ajoneuvoa, mutta liike-energia ei välity jaloista pyöriin polkimien kautta, vaan siten, että ajaja potkii jaloilla lisää vauhtia.

Nykyään potkupyöriä valmistetaan lähinnä pikkulapsille pyöräilyn opetteluun. Potkupyörällä voi opetella tasapainon pitämistä. Apurattailla varustettu polkupyörä sopii polkemisen opetteluun.[3]

Historiaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Saksalaisen vapaaherra Karl Draisin tiedetään patentoineen vuonna 1817 ensimmäisen etäisesti polkupyörää jollain tapaa muistuttavan puisen kulkuvälineen, potkupyörän,[1][4] jota kutsutaan draisiiniksi.[4][5][6] Tästä mallista puuttuivat polkimet, ja liikkeelle päästiin potkimalla maasta vauhtia. Potkupyörä ja sen lukuisat jäljitelmät 1800-luvulla saivatkin nopeasti englantilaisilta pilkkanimen ”keikarinhevonen” (engl. dandy-horse) juuri tämän epäkäytännöllisen liikkumatavan vuoksi.

Potkupyörämerkkejä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Potkupyörä.