Pontti

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ympäripontattu ponttilauta, naaraspontti katsojaan päin

Pontti on rakennusmateriaaleissa käytettävä lautamaisen tai levymäisen kappaleen reunamuoto, joka mahdollistaa kappaleiden välisen liitoksen. Pontin tarkoitus on pitää vierekkäiset levyt korkeussuunnassa samalla tasolla. Pontti voi sijaita kappaleessa yhdellä, useammalla tai jokaisella reunalla (ympäripontattu).

Käyttökohteita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pontin tutuimmat käyttötavat ovat lattiaparketin, kattolautojen ja seinälautojen liitokset. Lisäksi ponttia käytetään tiiviyttä vaativissa liitoksessa, kuten saunan lämpöeristeissä[1]. Levyissä ponttia käytetään yleensä lattiarakenteissa reunojen irvistämisen estämiseksi. Bitumieristeisen vesikaton aluslaudoitus on yleensä myös pontattua lautaa bitumieristeen rikkoutumisvaaran vuoksi.

Muodot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Perinteinen muoto pontille on kantikas tai hieman kiilamainen ura levyn/laudan reunan keskellä (naaraspontti) ja vastaava uloke laudan toisessa reunassa (urospontti). Lattiaparketeissa käytetään liimaa tällaisen ponttiliitoksen kiinnipysymisen varmistamiseksi. Parketeissa on tullut käyttöön myös lukkopontteja, joissa urospontin pää kääntyy ylöspäin ulokkeeksi, joka lukkiutuu sivusuunnassa vastaavaan koloon naaraspontissa; tällöin liimausta ei tarvita.[2] Ulkolaudoituksessa ja paneeleissa käytetään myös puoliponttia: laudan toinen reuna on kavennettu osalta laudan leveyttä alta ja toinen reuna päältä. Puolipontin tavoite on ulkonäöllinen, piilottaa kiinnitysnaulat.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Saunan pontattu eristelevy
  2. Parkettisanasto, www.parketix.com. Viitattu 10.7.2014.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]