Polly Pocket

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Polly Pocket on lelunukke jolle saa vaatteita ja erilaisia tarvikkeita. Nimi tulee siitä, että monia nukkeja sai aikanaan taskukokoisissa pakkauksissa. Nykyään Mattelin myymät Polly-nuket eroavat huomattavasti alun perin myydyistä Bluebird Toysin vastaavista. Alkuperäiset nuket olivat alle tuuman pituisia ja valmistettu kovasta muovista. Mattelin versiot ovat kaksi–kolme tuumaa pitkiä sekä taipuisia, ja niillä on lisäksi pehmeästä kumista valmistettuja vaatteita ja asusteita.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Polly Pocketin suunnitteli saksalaisen Chris Wiggsin tytär Kate vuonna 1983. Ensimmäisiä Polly Pocket-leluja ilmestyi kauppojen hyllyille vuonna 1989. Kun tuotanto hieman lopahti vuonna 1998, Mattel osti yrityksen Bluebirdiltä samaisen vuoden lopulla.

Vuonna 1998 Mattel loi animaatiosarjan sekä uudenlaisia Polly-nukkeja. Uusi nukke oli suurempi, ja oli enemmän ”luonnollisen” näköinen kuin edeltäjänsä. Samana vuonna Mattel esitteli myös Fashion Polly!:n, joka kuitenkin kulki käsi kädessä edellisen kanssa (Polly, Lea, Shani, Lila, Crissy, jne.), tosin ne olivat 33/4-tuumaisia (9,5 cm) muovisia, nivellettyjä nukkeja. Nukeilla oli vallan uudenlaista muotia, sillä niillä ei ollut perinteisiä, kankaisia vaatteita, vaan ainutlaatuisia ”Polly Stretch” -vaatteita, jotka oli valmistettu sitkeästä muovista. Näin ne voitiin helposti pukea ja riisua nukelle. Pollylle tehtiin myös magneettisia vaatteita, jotka olivat ohuita muovikappaleita, erikseen edessä ja takana. Molemmat kiinnitettiin magneetin avulla Pollyn vartaloon. Ne sai myös helposti pois. Pollyn ja ystävättärien lisäksi kehiteltiin useita poikanukkeja (Rick, Steven, jne.) Barbie ja Bratz nukkejen tavoin myös Polly Pocket sai videoita, kirjoja sekä nettisivuja.

Marraskuussa 2006 4,4 miljoonaa Polly Pocket-settiä vedettiin pois markkinoilta Mattelin saatua valituksia nukkejen magneettisten osien (muun muassa vaatteiden) nopeasta löystymisestä. Ennen tuota samaisia leluja oli jo myyty ympäri maailmaa peräti kolmen vuoden ajan.

Vuonna 2010 Mattel teki muutoksia tuotteeseen muun muassa jalkojen ja pään kokoon liittyen, mutta korkeus pysyi silti suunnilleen samana. Nämä nuket ovat suunnilleen 5–13-vuotiaille suunnattuja.

Hahmot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alla lista hahmoista, jotka ilmestyivät Polly Pocket -sarjassa

  • Polly Pocket – päähenkilö, jolla on vaalea iho, vaaleat hiukset ja vaaleansiniset silmät. Häntä on kuvattu varmana, viileänä, ystävällisenä, optimistisena, neuvokkaana ja uskollisena ystävänä, joka rakastaa hauskanpitoa, seikkailua ja ennen kaikkea, ystäviään. Hänellä on paljon harrastuksia, kuten rullaluistelu, vesihiihto, lumilautailu, shoppailu, instrumenttien soittaminen ja laulaminen.
  • Shani – hänellä on tumma iho, tummanruskeat hiukset ja ruskeat silmät. Häntä on kuvattu usein älykkäänä ja luovana. Shani on tekniikan nero, joka rakastaa tutkia, miten esineet ja asiat toimivat, sekä taitava keksijä. Hän rakastaa elektronisia laitteita, kuten MP3-soitintaan ja kuulokkeitaan.
  • Lea – hänellä on kullanruskea iho sekä pisamia, oranssi tukka ja vaaleanvihreät silmät. Häntä on kuvattu urheilullisena ja usein kikattavana tyttönä. Lea on urheilija, joka nauttii monista lajeista, kuten hiihdosta ja jalkapallosta. Hän on myös erityisen utelias ja eläinrakas.
  • Lila – hänellä on vaalea iho, ruskeat hiukset ja lilat silmät. Häntä on kuvattu tyylikkäänä ja suloisena. Lila rakastaa shoppailua ja uusien tyylien katsastamista. Hänen parhaita kavereitaan ovat mm. Chrissy, ja hän on lahjakas tanssija.
  • Chrissy – hänellä on oliivin sävyinen iho, mustat hiukset, joissa on punainen raita ja ruskeat silmät. Häntä kuvataan usein tyylikkääksi ja suorapuheiseksi. Chrissy haluaisi tulla muotisuunnittelijaksi, jonka pää on aina täynnä monia taiteellisia ja muodikkaita ideoita. Hän vihaa sitä, kun hänen ulkonäkönsä ei ole parhaassa mahdollisessa kuosissa, kun hän lähtee johonkin.
  • Kerstie – hänellä on vaalean sävyinen iho, tummanruskeat hiukset ja siniset silmät.
  • Rick – hänellä on vaalean sävyinen iho, vaaleat hiukset ja vaaleansiniset silmät, kuten Pollyllakin, johon hän on ihastunut.
  • Todd – hänellä on vaalean sävyinen iho, tummanruskeat hiukset ja tummanruskeat silmät.