Poistoilman vuosihyötysuhde

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Poistoilman vuosihyötysuhde kertoo kuinka hyvin kiinteistön lämmöntalteenotto toimii. Poistoilman vuosihyötysuhteen tulisikin olla mahdollisimman korkea. Uusissa kiinteistöissä sen on oltava 45% Tämä tarkoittaa siis sitä että talosta poistuvasta ilmasta on ”kierrätettävä” lämmitysenergiaa takaisin kiinteistön lämmitykseen vuositasolla minimissään tämä määrä.

Poistoilman hyötysuhde lasketaan kaavalla (sisälämpötila- ulospuhalluslämpötila) / (sisälämpötila-ulkolämpötila). Tehokkaalla LTO-kennolla sekä LTO-toimintaan optimoidulla lämpöpumpulla ulospuhalluslämpötilaksi saadaan jatkuvasti lämmityskaudella noin +2C…+4C. Näin ollen poistoilman hyötysuhde on jopa yli 100% ulkolämpötilan ollessa tätä korkeampi. Poistoilman vuosihyötysuhde sen sijaan on Etelä-Suomessa 90%…105%… ja Pohjois-Suomessa 75%…90%

Ulos puhallettavan ilman lämpötila saadaan +2C…+4C lämpötilaan vain riittävän tehokkaalla kennostolla (talteenottopatterilla). Jos kennosto ei ole riittävän tehokas, on poistettavan ilmankin lämpötila korkeampi mikä heikentää selkeästi poistoilman vuosihyötysuhdetta sekä luonnollisesti myös LTO-järjestelmän lämmöntuottoa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]