Punalyijykukka

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Plumbago indica)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Punalyijykukka
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Kasvit Plantae
Alakunta: Putkilokasvit Tracheobionta
Kaari: Siemenkasvit Spermatophyta
Alakaari: Koppisiemeniset Magnoliophytina
Lahko: Caryophyllales
Heimo: Lyijykukkakasvit Plumbaginaceae
Alaheimo: Plumbaginoideae
Suku: Lyijykukat Plumbago
Laji: indica
Kaksiosainen nimi

Plumbago indica
L.

Katso myös

  Punalyijykukka Wikispeciesissä
  Punalyijykukka Commonsissa

Punalyijykukka eli mönjäkukka (Plumbago indica) on lyijykukkakasvien (Plumbaginaceae) heimoon, lyijykukkien (Plumbago) sukuun kuuluva kasvilaji. Se on monivuotinen ja ainavihanta ruoho tai pieni pensas, joka voi kasvaa korkeimmillaan noin puolitoista metriä korkeaksi. Varret haarovat tyviltään ja haarat ovat joskus juurehtivia.

Punalyijykukkaa tavataan usein ihmisen muokkaamilta kasvupaikoilta sekä paikallisesti viljelyjäänteenä, mutta myös tiikkimetsissä merenpinnan tasosta aina 1000 metrin korkeuteen asti. Punalyijykukkaa kasvaa luontaisena itäisessä Aasiassa Kiinan eteläosissa, Laosissa, Kambodžassa, Vietnamissa, Thaimaassa, Indonesiassa ja Filippiineillä.

Punalyijykukkaa on kasvatettu usein takapihoilla omaan käyttöön lääkekasvina sekä koristekasvina. Lääkekasvina lajia on kasvatettu Intiassa ja koristekasvina laajemmin eri puolilla tropiikkia. Lääkekasvina kasvia käytetään pääasiassa ulkoisesti iho-ongelmiin, mutta myös sisäisesti erilaisiin muihin vaivoihin. Juurten uskotaan olevan kasvin vaikuttavin osa. Pääasiassa kasvin vaikuttavana aineena toimii naftokinoneihin kuuluva plumbagiini. Sen lisäksi kasvista on myös eristetty muita vaikuttavia yhdistetä, kuten 6-hydroksyplumbagiinia, plumbaginolia, leukodelfinidiinia sekä erilaisia steroideja, esimerkiksi β-sitosterolia, stigmasterolia ja kampesterolia.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]