Plastron

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee asustetta. Plastron on myös olympiamiekkailussa käytetty suojavaate
Taidemaalari John Singer Sargent plastronissa (n. 1880)
Brittiläinen lehtimies George Augustus Sala (1828–1895) ja Ascot Tie
Mikrokuituinen corbatón solmittuna

Plastron on huivimainen, kaulaan ja rinnalle kravatin tavoin tuleva miesten asuste. Sitä käytetään juhlapukeutumisessa šaketin kanssa. Plastronin yleisin käyttö on nykyään häissä sulhasen pukeutuessa šakettiin. Se kuuluu myös kouluratsastuksen kilpailuasuun. Plastron valmistetaan joko itse sidottavana tai valmiiksi sidottuna versiona.

Alun perin plastronit valmistettiin kuviollisesta silkistä, mutta nykyään valtaosa Suomessa myytävistä plastroneista on polyesteriä. Plastronin ulkomuotoon kuuluu olennaisesti myös koristeellinen solmioneula, joka pitää taiteltavan plastronin siivekkeet kiinnitettynä.

Plastron on muunnos aiemmasta kravattimallista, joka levisi laajalle 1800-luvulla. Beau Brummelin aikaan nämä vahvasti tärkätyt pellavakravatit sidottiin koristeellisesti pystykauluspaidan ympärille. 1880-luvulla eurooppalaiset ylemmän keskiluokan miehet alkoivat käyttää väljemmin sidottua kravattimallia muodollisissa päivätapahtumissa. Plastronia käytettiin lievetakin ja šaketin kanssa asusteena.

Plastron sai englanninkielisen nimensä "Ascot tie" kuninkaallisesta laukkakisasta, joka järjestetään yhä vuosittain Ascotissa, Englannissa. Plastron oli erittäin suosittu liikemiesten ja ylemmän keskiluokan keskuudessa 1800-luvun loppupuolelta 1900-luvun alkupuolelle.

Nykyisin plastron, usein helmipäisen solmioneulan kanssa, on solmion vaihtoehto šaketin asusteena.[1] Sitä käytetään myös ratsastuskilpailuissa tumman kisatakin alla.[2] Nämä plastronit kiinnitetään yleensä tarralla eikä solmioneulaa käytetä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Saketti Vaikuta vaatteilla pukeutumisopas. Tekstiili- ja Muotialat TMA. Viitattu 26.5.2014.
  2. Kilpailuasu (s. 9 ...valkoinen kauluspaita ja valkoinen solmio tai plastron; taikka muu kauluksellinen ratsastus- paita.) Kilpailusäännöt III Esteratsastus. Suomen Ratsastajainliitto ry. Viitattu 26.5.2014.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]