Planeetta X

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Planeetta X eli Nibiru on Aurinkoa kiertävä hypoteettinen planeetta, joka esiintyy joissakin näennäistieteellisissä teorioissa ja jonka uskotaan joko ohittavan Maan lähietäisyydeltä tai törmäävän siihen.

Nibirun kiertorata ja vuosi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nibirun radalle on esitetty monenlaisia teorioita. Jotkut epäilevät Planeetta X:n kiertävän Aurinkoa pystysuunnassa, kun muut planeetat kiertävät vaakatasossa. Toisaalta eräiden mielestä Nibirun rata kiertää kaukaa Pluton ja mahdollisesti Kuiperin vyöhykkeenkin takaa ja kaartaa Auringon ohi aina Jupiterin ja Saturnuksen ratojen tienoille. Täten Planeetta X:n vuosi saattaisi kestää lähes 10 000 Maan vuotta, jos planeetta olisi olemassa.

Planeetta X:n koko[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jos Nibiru olisi olemassa, se olisi todennäköisesti ainakin kaksi kertaa suurempi kuin Maa, ehkä jopa kahdeksankin kertaa suurempikenen mukaan?. Tosin jos Nibirun halkaisija olisi kahdeksan kertaa suurempi kuin Maan, sen halkaisija olisi yhtä suuri kuin Uranuksen ja Neptunuksen yhteensä ja olisi vain hiukan pienempi kuin Saturnus. Niin suuren kiviplaneetan olisi odotettu keräävän ympärilleen kaasukerroksen kuten esimerkiksi Jupiter.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]