Pitkärannan sellutehdas

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Pitkärannan sellutehdas (ven. ОАО Целлюлозный завод "Питкяранта", Tselljuloznyi zavod "Pitkjaranta") on Venäjällä Laatokan pohjoisrannalla Pitkärannan kaupungin Pusunsaaressa sijaitseva sellutehdas.

Tuotanto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tehdas tuottaa sulfaattiselluloosaa noin 70 000 tonnia vuodessa. Tuotantoa käytetään esimerkiksi nestepakkauskartonkiin, mutta myös muihin lajeihin. Sivutuotteina tehdas valmistaa esimerkiksi rasvahappoja ja tislattua mäntyöljyä, joita käytetään maaliteollisuudessa. Puhdistettua mäntysulfaattitärpättiä on suunniteltu käytettäväksi raaka-aineena maali- ja hajuvesiteollisuudessa sekä lääketieteellisessä käytössä.

Historia Suomen aikana[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomalainen, norjalaistaustainen Diesen Wood osti vuonna 1920 Laatokan rannalla sijainneen sahan ja rakensi sen lähelle Pusunsaarelle selluloosatehtaan vuonna 1921. Diesen Wood ja sen tytäryhtiö Oy Pitkäranta Bruk Ab olivat 1920-luvulla yhdessä suurin ulkomainen metsänomistaja Suomessa. Yhtiöt omistivat noin 56 000 hehtaaria metsää Laatokan ympäristössä ja Viipurin seudulla.

Ennen rautatien valmistumista 1930-luvulla yhtiön tuotteet kuljetettiin kesällä vesitse Laatokan ja Nevan kautta ja talvella hevosilla Sortavalaan ja Lahdenpohjaan. Rautatie valmistui Pitkärantaan vuonna 1932 ja yhtiön selluloosatehdasta uudistettiin sen jälkeen voimakkaasti. 1930-luvulla yhtiö joutui taloudellisiin vaikeuksiin ja siirtyi sitä rahoittaneen Kansallis-Osake-Pankin hallintaan.

Talvisodan jälkeen yhtiön Pitkärannassa olleet laitokset jäivät Neuvostoliiton haltuun. Diesen Wood-yhtiö poistettiin osakeyhtiörekisteristä vuonna 1948.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]