Pisaralla pisimmälle

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Pisaralla pisimmälle -kilpailussa (engl. Mileage Marathon tai Eco-Marathon) tarkoituksena on sääntöjen puitteissa käyttää niin vähän polttoainetta kuin mahdollista määrätyllä, kaikille samanpituisella matkalla, sallitussa ajassa. Tulokset määräytyvät käytetyn polttoaineen määrän mittaamisella.

Kilpailuja järjestetään moottoriradoilla ympäri maailmaa. Kilpailussa ajetaan erikoisrakenteisilla ajokeilla, joissa on kolme tai neljä pyörää. Säännöissä on tarkat määräykset ajokin raideleveydestä, akselivälistä, korkeudesta, kuljettajan näkyvyydestä , turvallisuudesta ja jarruista.

Polttoaineena saa käyttää vain järjestäjien jakamaa polttoainetta, vapaasti myytävää 98-oktaanista lyijytöntä bensiiniä tai dieselöljyä, ilman mitään lisäaineita, lukuun ottamatta kaksitahtimoottorin voiteluöljyä, jonka kulutus lasketaan mukaan kokonaiskulutukseen. Kaiken muunlaisen varastoidun energian (sähkö, paineilma jne.) käyttö ajokin liikuttamiseen on kielletty, kuten myös ajokin aerodynaamisen muodon muuttaminen.

Yleisin ajotekniikka on vaiheittainen kiihdyttäminen, jossa ajokki kiihdytetään radasta ja ajokista riippuen n. 30-40 km/h nopeuteen, sammutetaan moottori ja rullataan, kunnes nopeus on 10-20 km/h, jolloin jälleen uusi kiihdytys ja rullaus jne. Keskinopeusvaatimus on 25 km/h. Kilpailumatka on tavallisesti noin 15-20 km.

Kisassa on kaksi luokkaa: avoin luokka ja perusluokka. Avoimen luokan ajokkia rajoittavat vain yleiset rakennesäännöt, mutta perusluokassa on lisärajoituksia kilpailun tasoittamiseksi ja etenkin ajokin hinnan pitämiseksi kohtuullisena.

Perusluokan lisärajoitukset ovat pääpiirteissään seuraavat:

  • kantavissa rakenteissa sallitaan materiaaleina vain teräs, alumiini, vaneri ja puu, kuitumateriaalit kantavissa rakenteissa on kielletty
  • kori- ja katemateriaaleina on sallittu vain pellit, kankaat, puumateriaalit, PVC sekä lasikuitu, lukuun ottamatta ikkunoita
  • moottorin rakenne on rajattu yksinkertaiseksi, määrättyjen moottorin pääkomponenttien pitää olla tehdasvalmisteisia, joskin niitä saa koneistaa ja muuttaa, polttoaineen ruiskutus on kielletty.