Pirates CSG

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Pirates Constructible Strategy Game (CSG) on WizKids Gamesin valmistama pienoismallipeli. Pirates oli WizKids Gamesin ensimmäinen koottava strategiapeli.

Pelaaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Peli pelataan tasaisella alustalla, pelialueen koon määrää pelaajien lukumäärä ja laivojen määrä. Pelialueella on myös saaria ja mahdollisesti erilaisia esteitä, kuten koralliriuttaa tai sumua.

Jokainen pelaaja kokoaa laivastonsa eri laivoista, ja laivaston koon määrää ennalta sovittu pistehinta. Jokaiselle laivalle on annettu pistehinta, ja laivojen hinnat yhdistetään laivaston kokonaishinnaksi. Laivastoon voi myös kuulua miehistöä, kuten kapteeneja tai tykkimiehiä.

Pelin tavoite riippuu pelattavasta skenaariosta. Tyypillisessä pelissä tarkoituksena on kuitenkin kerätä mahdollisimman paljon rahaa villeiltä saarilta omalle kotisaarelle. Rahaa haetaan saarilta laivoilla.

Eräs pelin tärkeä osa on meritaistelu. Laivat voivat taistella toisiaan vastaan merellä tykein, tai tulla toisen laivan viereen ja yrittää sen valloitusta. Myös saarilla olevat linnakkeet voivat ampua laivoja.

Laiva Deliverance
Laivan Deliverance kansikortti

Laivat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Piratesissa käytetään muovisia, korteista irrotettavia laivoja. Laivat kootaan itse, osat yhteen liu'uttamalla, joten liimaa ei tarvita. Osat myös lähtevät irti toisistaan, joten laivojen kuljetus on helppoa.

Jokaiselle laivalle on ilmoitettu ruuman tilavuus, nopeus sekä tykkien tarkkuus ja niiden kantamat. Laivan tiedot lukevat laivan kansikortissa. Kansikortissa kerrotaan myös jokaiselle laivalle ainutlaatuinen erikoissääntö, jota laiva voi hyödyntää. Erikoissääntö saattaa esimerkiksi muuttaa laivan nopeutta, tai antaa muita etuja laivalle.

Jos laivaan osuu meritaistelun aikana vihollisen ammus, se menettää yhden mastonsa. Masto irrotetaan laivasta ja laitetaan sivuun. Kun laivalla ei ole enää mastoja jäljellä, se ei voi liikkua eikä ampua.

Miehistö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Peliin kuuluu myös miehistöä. Pelaaja valitsee laivastoon haluamansa miehistön jäsenet, ja niiden pistehinta lisätään laivaston hintaan. Miehistöllä on erilaisia erikoissääntöjä, kuten laivoillakin. Miehistön erikoissäännöt vaikuttavat siltä laivalta käsin, mille ne on asetettu.

Muut pelin säännöt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Peliin kuuluu paljon lisää sääntöjä ja osia. Näitä ovat muun muassa linnoitukset, tapahtumat ja ainutlaatuiset aarteet (engl. unique treasure).

Pelin lisäosat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ensimmäiseen Pirates CSG-peliin, Pirates of the Spanish Main:iin on julkaistu tähän mennessä kuusi lisäosaa. Ne ovat tässä aikajärjestyksessä.

Pirates of the Crimson Coast[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Crimson Coast on ensimmäinen lisäosa Piratesiin ja se julkaistiin maaliskuussa 2005. Se uudisti pelin sääntöjä poistamalla ruudukoissa liikkumisen.

Pirates of the Revolution[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Revolution on toinen lisäosa Piratesiin ja se julkaistiin kesäkuussa 2005. Se toi peliin amerikkalaisen laivaston, toi uuden säännön tapahtumat (engl. events), toi uuden säännön miehistön ja laivojen "linkittämisestä" (engl. linked crew), toi uuden säännön merijalkaväestä (engl. marine), muutti linnoitusten sääntöjä ja toi tulen mukaan taisteluihin.

Pirates of the Barbary Coast[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Barbary Coast on kolmas lisäosa Piratesiin ja se julkaistiin lokakuussa 2005. Se toi peliin uuden osapuolen, Barbary Corsair:n. Se toi peliin kaleereja, poisti kääntymissäännön (engl. come about), muutti saarien asettelun sääntöjä ja ainutlaatuisten aarteiden (engl. unique treasure) sääntöjä.

Pirates of the South China Seas[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

South China Seas on neljäs lisäosa Piratesiin ja se julkaistiin helmikuussa 2006. Se toi mukaan uuden osapuolen, Jade Rebellion:n ja toi peliin kaksi uutta laivatyypiä, džonkin (engl. junk) ja kilpikonnalaivan (engl. turtleship).

Pirates of the Davy Jones´ Curse[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Davy Jones´ Curse on viides lisäosa Piratesiin ja se julkaistiin toukokuussa 2006. Peli tuli myyntiin saman vuoden kesäkuussa Suomeen. Se toi peliin uuden osapuolen, Cursed:n, uuden säännön mustalle merkille (engl. black mark), sekä toi peliin merihirviöt.

Pirates of the Mysterious Islands[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mysterious Islands on kuudes lisäosa Piratesiin ja se julkaistiin marraskuussa 2006. Se toi peliin uuden osapuolen, Mercenary:n, toi peliin säännöt ex-patriot:lle, palkkasotilaalle (engl. mercenary) ja sukellusveneelle, sekä toi uuden saarityypin, "mysteerisen saaren" (engl. mysterious island).

Pirates of the Frozen North[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Frozen North on seitsemäs lisäosa Piratesiin ja se julkaistiin 2007. Se tuo uuden osapuolen, Viikingit, sekä tuo peliin jäävuoret.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wikibooks
Wikibooks