Pikiöljy

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Pikiöljy on tislettä, jota syntyy männyn tervanpolton yhteydessä kun siitä jatkojalostetaan pikeä.[1][2] Pikiöljy on väriltään mustaa, joskin tarkempi tarkastelu ohuena kerroksena esimerkiksi lasipurkissa näyttää tarkan värin olevan tummanruskeaa ja hieman öljymäistä sen sisältämien eteeristen öljyjen vuoksi.lähde? Pikiöljy herkistää ultraviolettisäteilylle, ja siinä on PAH -aineita (polysyklisiä aromaattisia hiilivetyjä), joita sattaa olla jopa enemmän kuin tupakassa, eli kysymys ei ole mistään terveystuotteesta.[3]

Käyttö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pikiöljyä on perinteisesti käytetty joko sellaisenaan tai muihin öljyihin tai rasvoihin sekoitettuna hyttyskarkotteena ihmisille, yskänlääkkeenä sekä haavojen ja rohtumien puhdistukseen ja hoitoon.[1][3] Vielä nykyään pikiöljyä käytetään hevosten kavioiden suojaineena, mutta myös muiden eläinten hyttyskarkotteeksi, kesäihottuman hoitoon ja haavojen puhdistukseen ja peittämiseen.[4]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Puhoskylän tervanpoltto KirjastoVirma - Pohjoispohjalaista kulttuuriperintöä. Viitattu 17.12.2017.
  2. Kujanpää, Elisa: Terva - Historia, valmistus ja käyttö, s. 36. Opinnäytetyö. Seinäjoen ammattikorkeakoulu, 2011. Teoksen verkkoversio (pdf) (viitattu 17.12.2017).
  3. a b Älä huido, käytä karkotetta. Duodecim-lehti, 1997/12. Suomalainen Lääkäriseura Duodecim. Artikkelin verkkoversio Viitattu 17.12.2017.
  4. Kujanpää, Elisa: Terva - Historia, valmistus ja käyttö, s. 37. Opinnäytetyö. Seinäjoen ammattikorkeakoulu, 2011. Teoksen verkkoversio (pdf) (viitattu 17.12.2017).