Philippe Édouard Léon van Tieghem

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Philippe van Tieghem
PhilippeVanTieghem.jpg
Henkilötiedot
Koko nimi Philippe Édouard Léon van Tieghem
Syntynyt19. huhtikuuta 1839
Bailleul, Ranska
Kuollut28. huhtikuuta 1914 (75 vuotta)
Pariisi, Ranska
Arvonimiprofessori, tohtori
Koulutus ja ura
Opettaja Joseph Bertrand, Charles Joseph Sainte-Claire Deville ja Louis Pasteur
Oppilaat Gaston Bonnier
Tutkimusalue kasvitiede, sienitiede

Philippe Édouard Léon van Tieghem (19. huhtikuuta 183928. huhtikuuta 1914) oli ranskalainen kasvi- ja sienitieteilijä. Hän on tutkinut muun muassa kasvien taksonomiaa sekä kuvannut ja nimennyt monia kasvitaksoneita. Van Tieghem kirjoitti erityisen paljon Loranthaceae-heimoon liittyviä artikkeleita, ja monet hänen taksonomisista kirjoituksistaan ovat säilyneet tähän päivään asti. Van Tieghemistä käytetään tieteellisten nimien yhteydessä auktorilyhennettä Tiegh..

Van Tieghemin isä oli tekstiilikauppias ja kuoli Martiniquella keltakuumeeseen ennen van Tieghemin syntymää. Van Tieghemin äiti kuoli myös pian hänen isänsä kuoleman jälkeen. Van Tieghem oli yksi vanhempiensa viidestä lapsesta.

Van Tieghem pääsi opiskelemaan École normale supérieuren korkeakouluun ja työskenteli sittemmin Louis Pasteurin laboratoriossa. Siellä van Tieghem tutustui sienten viljelyyn ja kehitti "van Tieghemin solun" eli kojeasetelman, jolla pystyttiin tarkastelemaan sienirihmaston kasvua mikroskoopilla. Vuonna 1864 van Tieghem saavutti tohtorin arvon fysikaalisissa tieteissä väitöskirjallaan Recherches sur la fermentation de l'urée et de l'acide hippurique ja kaksi vuotta myöhemmin luonnonhistoriassa. Vuosina 1873–1886 van Tieghem toimi opettajana Pariisin École Centrale -korkeakoulussa ja 1878–1914 professorina Ranskan kansallisessa luonnonhistorian museossa (Muséum national d'histoire naturelle). Vuonna 1876 van Tieghem kuvasi ensimmäisenä blastomykoosin.

Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Philippe Édouard Léon Van Tieghem