Perudo

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Peli tarvikkeet

Perudo on noppapeli, joka pohjautuu vanhaan maya-intiaanien peliin.

Perudo[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Liar's dice, Bluff, Call my bluff, Dudo, Liari, Cachos

Perudo on noppapeli, jossa sekoittuvat bluffaus, arvaus, onni ja strategia.

Alkuasetelma[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • enemmän kuin kaksi pelaajaa
  • kullakin pelaajalla viisi noppaa ja ”pelikuppi”

Pelin idea[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelaajat sekoittavat nopat kupissa ja kumoavat kupin pöydälle eteensä. Nopat jätetään kupin alle. Kukin pelaaja katsoo omien noppiensa silmäluvut siten, etteivät muut pelaajat näe niitä. Tämän jälkeen aloitetaan pelikierros, jossa jokainen vuorollaan antaa tarjouksen (esittää arvionsa) tietyn silmäluvun omaavien noppien kokonaismäärästä (tarkoittaa kaikkien pelaajien noppien yhteenlaskettua määrää). Siten ensimmäinen pelaaja voi sanoa esimerkiksi neljä kolmosta (4 x 3). Tämän jälkeen seuraavan pelaajan on joko korotettava tarjousta tai epäiltävä edellistä tarjousta. Korotus tapahtuu korottamalla noppien lukumäärää tai/ja silmälukua. Seuraava pelaaja voi siten sanoa esimerkiksi viisi kolmosta (5 x 3) tai neljä vitosta/kuutosta (4 x 5/6). Näin jatketaan, kunnes joku pelaajista epäilee annettua tarjousta. Tällöin paljastetaan nopat ja lasketaan noppien todellinen määrä. Mikäli epäilijä oli oikeassa, eikä tarjottua noppamäärää ollut, menettää viimeisen tarjouksen antaja yhden nopan. Mikäli epäilijä oli väärässä, menettää hän yhden nopan. Nopan hävinnyt aloittaa seuraavan kierroksen. Kun pelaaja on hävinnyt kaikki noppansa, hän joutuu ulos pelistä ja seuraava pelaaja aloittaa uuden kierroksen. Pelin voittaa se jolle jää viimeisenä noppa/noppia peliin.

Lisäsäännöt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ässät: Nopat, joiden silmäluku on 1 ovat pelissä ”villejä” noppia, eli ne lasketaan sen hetkisen tarjouksen silmäluvun omaaviksi. Esimerkiksi jos kolmen pelaajan pelissä on tarjottu kuusi nelosta (6 x 4) ja kullakin pelaajalla on yksi nelonen ja yksi ykkönen, tarjous pitää paikkansa (3 x 4 ja 3 x 1), koska tässä ykköset lasketaan nelosiksi. Poikkeus tähän on Calzone-kierros (katso alla).

Ässillä tarjoaminen, ”ykkösten” puolitussääntö: Tarjouksia voi myös tehdä ykkösillä, mutta silloin on noudatettava seuraavia sääntöjä: Ykkösillä tehtävässä tarjouksessa noppien lukumäärä puolitetaan. Siten esimerkiksi jos edellä on tarjottu neljä vitosta (4 x 5), voi seuraava tarjous olla kaksi ykköstä (2 x 1). Jos jako ei mene tasan, pyöristetään ylöspäin, eli esimerkiksi viiden nelosen (5 x 4) jälkeen voi tarjota 3 ykköstä (3 x 1). Vastaavasti ykkösillä tehdyn tarjouksen jälkeen, jos halutaan korottaa silmälukua, tulee noppien lukumäärä kertoa kahdella ja lisätä yksi. Toisin sanoen, jos edellisen tarjouksen jälkeen (3 x 1) halutaan tarjota vitosia, on tarjottava seitsemän vitosta (7 x 5). Vaihtoehtoisesti voidaan tietysti korottaa ykkösten silmälukua ja tarjota neljä (tai enemmän) ykköstä (4 x 1). Kierroksen ensimmäinen pelaaja ei voi tarjota ykkösillä, ellei kyseessä ole Calzone-kierros (katso alla).

Erikoissääntöjä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Calzone-kierros: Kun pelaaja on hävinnyt edellisen kierroksen ja hänellä on vain yksi noppa jäljellä, voi hän määrätä Calzone-kierroksen pelattavaksi. Tällöin hän huutaa ennen kierroksen alkua ”Calzone” ykköset eivät enää ole ”villejä”, ykkösillä tehtäviä tarjouksia koskevat säännöt eivät päde pelaajat, joilla on enemmän kuin yksi noppa, eivät saa muuttaa nopan silmälukua tarjouksissaan pelaajat, joilla on vain yksi noppa, saavat muuttaa nopan silmälukua (myös Calzone-kierroksen määrääjä) Calzonen määrääminen on vapaaehtoista (tosin se yleensä hyödyttää sen määräävää pelaajaa)
  • Jonti: Jos pelaaja uskoo toisen pelaajan tarjouksen olevan täysin oikein (lukumäärä ja silmäluku, mukaan lukien myös ykköset), voi hän huutaa 'Jonti', jolloin kierros keskeytyy ja noppien silmäluvut paljastetaan. Mikäli ”Jontin” huutaja on arvannut oikein, saa hän yhden lisänopan. Jos hän on väärässä, menettää hän yhden nopan. '”Jontia” ei voi huutaa, jos pelaajalla on 5 noppaa, sillä yhdelläkään pelaajalla ei voi olla kerrallaan enempää kuin viisi noppaa. 'Jonti' pitää huutaa ennen kuin seuraava tarjoaja on ehtinyt tarjota. Tarjousvuorossa oleva ei voi huutaa ”Jontia”.