Pernajan linja-autoturma

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Pernajan linja-autoturma tapahtui 4. maaliskuuta 1968 Hartolan kylässä Pernajassa. Kaksi linja-autoa törmäsi mäen päällä yhteen, jolloin neljä ihmistä kuoli ja 14 loukkaantui.

Onnettomuus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Loviisasta Lapinjärvelle matkanneessa Etelä-Suomen Linjaliikenne Lotilan linja-autossa oli 40 matkustajaa, heistä suurin osa kotiin palaavia koululaisia. Loviisan yhteislyseon ja Lovisa Svenska Samlyceumin oppilaita kuljettanut linja-auto lähti Loviisasta kello 15.40.

Holmströmin liikenteen vuoroauto oli matkalla Lahdesta Lapinjärven kautta Loviisaan. Autossa oli vain kolme matkustajaa. Kello 16.10 linja-autot ajoivat yhteen mäen harjalla seitsemän kilometrin päässä Loviisasta. Autot osuivat kyljittäin yhteen ja molemmat kääntyivät tielle poikittain. Tie oli lumisateen vuoksi liukas, ja kumpareesta johtuen näkyvyys tiellä oli huono.

Loviisaan matkanneen linja-auton kolme matkustajaa sinkoutuivat istuimiltaan käytävän yli päin seinää, mutta he selviytyivät kolhuilla. Auton etuosa romuttui täysin. Koululaisia kuljettaneessa linja-autossa sen sijaan syntyi täydellinen sekasorto. Loviisaan matkanneesta linja-autosta vääntynyt peltiliuska leikkasi kouluauton kyljen auki ja tunkeutui auton sisään matkustajien joukkoon. Kolme koululaista ja nuori nainen kuolivat.

Loukkaantuneet kuljetettiin ambulansseilla ja muilla autoilla Loviisaan Itä-Uudenmaan sairaalaan, jonne viisi loukkaantunutta joutuivat jäämään pidemmäksi aikaa. Sairaalalakko ei haitannut loukkaantuneiden hoitoa, sillä sairaanhoitajia saapui työpaikalleen vapaaehtoisesti heti, kun he kuulivat onnettomuudesta.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Helsingin Sanomat 5.3.1968 s. 5 ja 11
  • Hufvudstadsbladet 5.3.1968 s. 1 ja 6
  • Uusi Suomi 5.3.1968 s. 1 ja 7