Per capsulam

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Per capsulam on latinankielinen termi, joka tarkoittaa ”kotelon välityksellä”. Termi on lähtenyt antiikin ajasta, jolloin kuriirit kuljettivat viestejä kotelossa. Nykypäivänä termillä tarkoitetaan päätöstä, joka tehdään ilman varsinaista kokousta.

Per capsulam -päätös tehdään esimerkiksi hallituksen kokouksen ulkopuolella hallituksen jäsenten osallistumatta kokoukseen. Yleensä per capsulam -päätöksiä käytetään vain, kun asia ei voi odottaa seuraavaan varsinaiseen kokoukseen. Päätöksiä tehtäessä noudatetaan yleensä toimielimen ohjesääntöä, ja usein per capsulam -päätös vaatii joko täyden tai ainakin tavallista suuremman yksimielisyyden.

Kirjeitse[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Päätöksen tiedot lähetetään kirjeenä tai sähköpostina ja siihen vastataan samalla tavalla. Päätöksenteossa on pohjana perustelumateriaalit, eikä per capsulam -päätöksessä voida käydä varsinaista keskustelua perusteista. Per capsulam -päätökset voidaan kirjata seuraavan varsinaisen kokouksen pöytäkirjan yhteyteen tai erilliseksi pöytäkirjakseen.

Puhelimitse[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vastaukset kultakin toimielimen jäseneltä voidaan kerätä kirjeen tai sähköpostin sijaan myös puhelimitse, jolloin päätöksen ehdottaja soittaa kullekin toimielimen jäsenelle, esittää asian perusteluineen ja saa jäsenen kannan. Etäneuvottelu, jossa kaikki osallistujat ovat samaan aikaan yhteydessä toisiinsa ei ole luonteeltaan per capsulam -kokous vaan tavallinen etäkokous.[1][2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Ekonomisk uppslagsbok blinfo.se.
  2. Statskontoret, E-post i förvaltningen statskontoret.se. Viitattu 23.8.2010.