Peltokankaan Työväentalo

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Peltokankaan Työväentalo
Osoite 69930 Peltokangas
Valmistumisvuosi 1949
Omistaja Peltokankaan Demokraattinen yhdistys ry
Runkorakenne hirsi
Julkisivumateriaali vuoraamaton punamaalattu hirsi
Kerrosluku 1
Kerrosala 180 m²
Lisää rakennusartikkeleitaArkkitehtuurin teemasivulla

Peltokankaan Työväentalo on vuonna 1949 valmistunut Perhon kunnassa Peltokankaan kylässä sijaitseva työväentalo.

Historiaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Omistajayhdistys rakensi talon pääosiltaan talkoilla. Materiaalihankintoihin otettiin pankkilainaa, järjestettiin keräyksiä ja saatiin lahjoituksia.lähde?

Rakennus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hirsirunkoinen rakennus valmistui 1949. Rakennusta ei alun perin vuorattu sisältä eikä ulkoa, vaan se jätettiin hirsipintaiseksi. Ulkopuoli maalattiin punaiseksi. Alkuperäisenä katteena oli päre, mutta se muutettiin tiilikatteiseksi vuonna 1967. Sisäkatto on paneloitu. Alkuperäiset vuoraamattomat sisäseinät vuorattiin 1963–1964 kuitulevyillä ja tapetilla. Talossa on juhlasali, ravintola, keittiö ja eteinen. Juhlasalin näyttämö purettiin 1964. Pihalla olevassa ulkorakennuksessa on käymälät ja puuvaja.[1] Talo on peruskorjattu 1989.[2]

Toimintaa talolla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Talossa on järjestetty kokouksia, nuorisotoimintaa ja tansseja[1]. Talo on edelleen kunnossa, ja siellä järjestetään myös monenlaisia perhejuhlia.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Katia Båsk-Ekholm ja Kaj Häyry: Suomen työväentaloja koskeva selvitys: Turun kaupungin historiallisessa museossa tehty selvitys Suomen työväentalojen rakennushistoriasta sekä nykyisestä kunnosta ja käytöstä. Helsinki: Opetusministeriö, 1982. ISBN 951-46-6592-9.
  2. Peltokankaan Työväentalo Seurantalot.fi. Viitattu 29.9.2022.