Paul Féval vanhempi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Paul Féval kuvattuna Étienne Carjatin kivipiirrokseen

Paul Henri Corentin Féval (29. syyskuuta 18168. maaliskuuta 1887) eli Paul Féval vanhempi oli ranskalainen romaanikirjailija. Féval tunnetaan parhaiten historiallisista romaaneista, mutta hän kirjoitti myös vampyyriromaaneja ja rikoskirjoja.

Henkilöhistoria[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Paul Féval syntyi Rennesissä, Bretagnessa. Hän valmistui asianajaksi 1836, mutta oli kiinnostuneempi kirjailijantyöstä. Hänen ensimmäiset romaaninsa ilmestyivät Pariisissa jatkokertomuksina. Févalin läpimurtoteos oli 1844 ilmestynyt romaani Les Mystères de Londres.[1] Aikansa kirjallisuudessa Févalin teokset asettuivat lähelle Alexandre Dumas’n ja Eugène Suen tuotantoa.

Févalin suurin menestysteos Le Bossu ilmestyi 1857. Vuonna 1862 hän julkaisi romaanin Jean Diable, jota on pidetty yhtenä varhaisimmista rikosromaaneista. Samana vuonna Féval perusti rikosromaaninsa mukaan nimetyn lehden. Hän julkaisi vielä useita rikoksia ja rikollisten maailmaa käsitteleviä teoksia.

Féval saavutti suurta suosiota kirjailijana, ja hänet valittiin kirjailijoiden järjestön Société des Gens de Lettren puheenjohtajaksi 1865. Samana vuonna Féval julkaisi ensimmäinen vampyyriromaaninsa La Vampire, 32 vuotta ennen lajin varmasti tunnetuimman edustajan Bram Stokerin Draculan ilmestymistä. Romaani oli mahdollisesti kirjoitettu jo 1856.

Vuosina 1873 ja 1875 Féval yritti liittyä Ranskan akatemiaan, mutta hänen teostensa viihteellisen luonteen ja kirjailijan poliittisten näkemysten vuoksi hakemukset hylättiin. Vuosi 1875 oli Févalin elämän tärkeä käännekohta, sillä hän menetti silloin lähes koko omaisuuteensa Osmanien valtakuntaan liittyneessä talousskandaalissa. Féval koki uskonnollisen herätyksen, jonka vuoksi hän alkoi pitää kirjojaan syntisinä ja olisi halunnut kirjoittaa ne uudelleen. Féval kirjoitti joitakin uskonnollisia romaaneja, jotka eivät saavuttaneet erityistä suosiota.

Vuonna 1882 Féval kärsi jälleen taloudellisen menetyksen, kun hän joutui kavalluksen uhriksi. Féval halvaantui eikä pystynyt enää kirjoittamaan. Kaksi vuotta myöhemmin hän menetti vaimonsa, ja kolme vuotta myöhemmin Féval itsekin menehtyi sairaalassa.[1] Hänen poikansa Paul Féval nuorempi seurasi isänsä jälkiä kirjailijana.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Helsingfors Dagblad, 15.03.1887, nro 72, s. 3. Kansalliskirjasto Viitattu 16.07.2019.
Wikiaineisto
Wikiaineistossa on lähdetekstiä aiheesta: