Patek Philippe

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Patek Philippen valmistama rannekello.

Patek Philippe on sveitsiläinen kellotehdas (Patek Philippe S.A.). Yhtiön tehdas ja pääkonttori ovat Genevessä, jossa on myös Patek Philippen toimintaa ja historiaa esittelevä museo.[1] Patek Philippe on yksi kolmesta arvostetuimmasta kellovalmistajasta Audemars Piguetin ja Vacheron Constantinin kanssa.[2]

Historiaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Patek Philippe, alun perin Patek Philippe & Co., on perustettu vuonna 1851. Yhtiön perustaja on puolalaissyntyinen Antoni Patek, joka aloitti taskukellojen valmistuksen Genevessä vuonna 1839. Ensimmäisen rannekellonsa Patek Philippe valmisti 1868. Sternin suku osti Patek Philippen 1930-luvulla. Yhtiö on edelleen Sternien omistuksessa. Patek Philippe S.A.:n pääjohtaja on Thierry Stern. Hän on edellisen pääjohtajan, Philippe Sternin, poika.

Patek Philippellä on hallussaan maailmanennätys kalleimmasta koskaan valmistetusta kellosta. Sen vuonna 1933 valmistama taskukello myytiin 1999 Sothebyn kansainvälisessä huutokaupassa 11 miljoonalla dollarilla. Kellossa on 24 erilaista toimintoa. Nykyisin kello on nähtävillä Patek Philippen yksityismuseossa Genevessä. Kellon valmistaminen oli vienyt kolme vuotta.

Kellotyypit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Patek Philippe valmistaa pääasiassa mekaanisia kelloja, jotka ovat käsinvedettäviä tai niin sanottuja automaattikelloja, jotka saavat käyntienergiansa koneiston heilahdusmassan liikkeestä. Patek Philippe valmistaa myös kvartsikoneistoja, joita käytetään pääasiassa pienikokoisemmissa naistenkelloissa.

Patek Philippe ei kerro tarkkoja valmistusmääriään, mutta se on ollut ainakin 1990-luvulla noin 40 000 kelloa vuodessa.lähde? Patek Philippen pienet tuotantomäärät johtuvat korkeasta käsityön määrästä: yhtiö valmistaa kellojen koneistot itse. Myös kellojen viimeistely vie runsaasti aikaa. 80 prosenttia Patek Philippen malleista valmistetaan 18 karaatin (pitoisuus 750/1000) valko-, kelta- tai punakullasta tai platinasta. Mallistoissa on myös teräksisiä kelloja.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. http://www.patekmuseum.com/
  2. Vuorenpää, Joona: Kellomies, s. 136. Audemars Piguet. Helsinki: Tammi, 2011. ISBN 978-951-31-6169-9.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]