Partakone

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Parranajokone)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Braunin valmistama teräverkkopartakone.

Partakone eli parranajokone on kone, jolla voi ajaa parran. Partakoneista useimmat toimivat sähköllä ja kuivaa ihoa vasten. Partakoneissa on leikkauksen korkeudensäätö, kuinka pitkäksi leikattu parta halutaan jättää. Korkeudensäätöön on olemassa myös lisäosia, jotka pitävät partakoneen terätason iholta kauempana muutaman senttimetrin verran.

Tunnettuja partakonemerkkejä ovat muun muassa Braun ja Philips.

Sähköiseen parranajoon liittyy koneen puhdistus parrasta parranajon jälkeen. Muussa tapauksessa leikkaavat terät tukkeutuvat irronneista partakarvan osista ja koneen toiminta estyy. Puhdistamista varten partakoneiden mukana toimitetaan puhdistusharja. Joissain malleissa puhdistusharjaa ei tarvita, koska partakarvat voi poistaa koneesta vesihanan alla.

Partaa voidaan leikata myös käsin partaveitsellä ja kertakäyttöisillä partahöylillä. Näillä menetelmillä käytetään apuna partavaahtoa tai vastaavaa kemiallista ainetta. Osassa partahöylistä on pieni paristolla toimiva moottori, joka tärisyttää terää.

Tyypit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Philipsin pyöröterällinen partakone.

Perustyyppejä on kolme: pyöröterämalli, jossa terät kiertävät kiekon sisällä paikallaan pysyvää vastaterää vasten, teräverkkomalli, jossa terät liikkuvat puolisylinterimäisen teräverkon alla, ja sivuttaisliikkeeseen perustuva "keritsinmäinen" malli, jota usein käytetään lähinnä parran rajaukseen.

Partakoneessa voi olla akku. Akkukäyttöisen partakoneen käyttö ei riipu sähkön saannista. Matkustuskäyttöön on olemassa myös paristokäyttöisiä partakoneita.

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta partakone.