Paron kansainvälinen lentoasema

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Paron kansainvälinen lentoasema
སྤ་རོ་གནམ་ཐང༌།
IATA-koodi PBH
ICAO-koodi VQPR
Sijainti Paro, Bhutan
Tyyppi kansainvälinen lentoasema
Korkeus 2 235 m
Kiitotie
Suunta Pituus (m) Leveys (m) Pintamateriaali
15/33 2 265 30 asfaltti

Paron kansainvälinen lentoasema (dzongkhaksi སྤ་རོ་གནམ་ཐང༌།‎, Paro gnam thang) (IATA: PBHICAO: VQPR) on kansainvälinen lentoasema Parossa Bhutanissa. Se on maan neljästä lentokentästä ainoa kansainvälinen.

Paron lentokenttä rakennettiin alun perin 1960-luvun lopussa Intian asevoimia varten. Kenttä oli hyvin pieni ja Intian asevoimat käyttivät sitä helikopterilentotoimintaan. Myöhemmin kenttää on laajennettu ja parannettu muutaman kerran. Bhutanin kansallinen lentoyhtiö Druk Air perustettiin vuonna 1981 ja se aloitti lennot vuonna 1983. Matkustajaterminaali valmistui vuonna 1999. Lentoasema oli vuoteen 2011 asti maan ainoa lentokenttä ja yhä ainoa kansainvälinen.[1]

Lentoaseman kiitotie on 2 265 metriä pitkä ja asfalttipäällysteinen. Lentoasemalla on yksi terminaali.

Lentoasema on hankalassa paikassa yli 2 500 metrin korkeudessa merenpinnasta ja läheiset vuorenhupuit yltävät jopa 5 400:n metriin. Lähestyminen Paroon tehdään manuaalisesti, vain päivällä ja hyvällä näkyvyydellä, koska lentoasemalla ei ole kunnollista mittarilaskeutumisjärjestelmää tai avustavaa tutkaa. Paron lentoasemaa pidetään yhtenä maailman haastavimmista lentokentistä ja vain muutama kymmentä lentäjää on koulutettu laskeutumaan sinne. Vain kaksi lentoyhtiötä, Druk Air ja Bhutan Airlines, lentävät säännöllisesti Paroon, joka on niiden kotikenttä.[2]

  1. Paro Airport: History of one of the World’s Most Challenging Airports Kuensel Online. Viitattu 3.5.2024. (englanniksi)
  2. Simple Flying Staff: Why So Few Pilots Are Allowed At Bhutan’s Paro Airport Simple Flying. 2.4.2020. Viitattu 3.5.2024. (englanniksi)
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Paro International Airport