Parkinsonismi

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Parkinsonismi on niin sanottuun lääkärislangiin kuuluva termi, jolla tarkoitetaan tiettyä oireistoa ottamatta kantaa itse sairauden diagnoosiin.lähde? Oireistoon kuuluvat muun muassa vapina ja jäykkyys. Termin parkinsonismi merkitys ja ennen kaikkea käyttötapa on hieman epätäsmällinen. Termin käyttöä olisi syytä välttääkenen mukaan? suosimalla täsmällisemmin määriteltyjä sairauden- tai oireiden nimiä, silloin kuin se on mahdollista.

Nimitystä parkinsonismi käytetään usein, kun on havaittu Parkinsonin taudissa yleisesti esiintyviä oireita, ns. ekstrapyramidaalioireita haluamatta ottaa kantaa oireiden syntytapaan. Parkinsonismi ei siis ole parkinsonin taudin synonyymi.

Koska termin käyttö on häilyvää, on lukijan syytä tutustua parkinsonin tautiin ja sitä läheisesti muistuttaviin sairauksiin. Näistä yleisimpien joukossa ovat mm. multisysteemiatrofia(t), Huntingtonin tauti, Lewyn kappale -syndrooma (dementia), vaskulaarinen parkinsonismi ja alzheimerin taudin eräät muodot. Dopamiinireseptoreiden toimintaa estävät lääkkeet saattavat suurehkoja annoksia käytettäessä aiheuttaa (sivuvaikutuksenaan) ohi meneviä parkinsonismioireita. Tällöin saatetaan puhua lääkeparkinsonismista. Tällaisia lääkkeitä käytetään hyvin laajalti, mm. skitsofrenian, muiden psykoosien, sekavuustilojen, mielialahäiriöiden, syövän, kivun ja pahoinvoinnin hoitoon.

Tämä lääketieteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.