Palestiinan levottomuudet 2017

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Palestiinan levottomuudet 2017 olivat vuoden 2017 lopussa Gazassa ja Länsirannalla tapahtuneita palestiinalaisten väkivaltaisia ja aseellisia protesteja, ja Israelin sotilaallisia vastauksia niihin. Yhdysvaltain presidentti Donald Trump tunnusti Jerusalemin virallisesti Israelin pääkaupungiksi. Päätös suututti muslimit, joiden pyhä kaupunki Jerusalem myös on. Pienehköjä levottomuuksia oli Gazassa ja Länsirannalla parina ensimmäisenä viikkona. Näissä Israel vastasi väkivallalla palestiinalaisten aggressioihin. Laajempaa intifadaa ei alussa syntynyt, mutta väkivallan kierteen kiihtyminen uhkasi.

Trump tunnustaa Jerusalemin Israelin pääkaupungiksi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump hyväksyi 2. joulukuuta 2017 lausunnon, jonka mukaan Jerusalem on Israelin pääkaupunki. Konressi oli säätänyt lausunnon jo vuonna 1995, mutta aiemmat Yhdysvaltain presidentit olivat jatkuvasti lykänneet päätöstä. Päätöksen kun pelättiin johtavan levottomuuksiin Lähi-idässä ja häiritsevän Oslon rauhanprosessia. Mutta Trumpin mielestä rauhanprosessi ei toiminut, ja tarvittiin jotain uutta.[1] Trump allekirjoitti lausunnon, koska oli kristitty ja halusi tukea juutalaisia[2].

Trump halusi täyttää vaalilupauksensa ja varmistaa kristillisten konservatiivien tuen sisäpolitiikassa. Israelin hallitus ja monet kansalaiset kiittivät lausuntoa. Palestiinan hallitus ja Hamas tuomitsivat sen jyrkästi jo etukäteen[3]. Monet yksittäiset Euroopan maat tuomitsivat päätöksen[4]. Vaikka Israel oli käytännössä pitkään pitänyt Jerusalemia pääkaupunkinaan, päätös suututti muslimit. Tämä johtui siitä, että Jerusalem on myös muslimien mielestä pyhä kaupunki. Palestiinan johto katsoi Yhdysvaltain asettuneen Israel-Palestiina-kiistassa nyt selkeästi Israelin puolelle.Islamilaiset maat ja monet länsimaat tuomitsivat Trumpin päätöksen levottomuksia lietsovaksi. Na katsoivat Yhdysvaltain romuttavan rauhansuunnitelmaa ja ajavan palestiinalaisia ahtaammalle.

Ensimmäiset levottomuudet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hamas uhkasi 7. joulukuuta 2017 Istraelia uudella kansannousulla. Torstaina 7. joulukuuta oli monin paikoin pieniä kahnauksia Länsirannalla. Niissä palestiinalaiset nuoret kivittivät Israelilaissotilaita. Israelin armeija vastasi kumiluodein ja kovilla ampumalla. Israel myös iski Gazaan tankein. Israel keskitti sotilaita Länsirannalle. Hamas ampui Gazasta joitain raketteja Israeliin eikä kukaan kuollut[5]. Israeli iski ilmasta Gazaan vastauksena tähä ja tappoi kaksi. 9. päivän iltaan mennessä kahnauksissa oli kuollut neljä ihmistä, ja 300 haavoittunut[6][7]. Loukkaantuneista noin 50 tarvitsi sairaalahoitoa. Kuolleista kolme kuoli Israelin Gazan tekemissä ilmaiskuissa. Näistä ainakin kaksi oli hamasin jäseniä[8].

Lavottomuudet jatkuivat. Hamas ampui lähes joka yä raketteja Israeliin. Nissä ei loukakantunut kukaan. Israel vastasi raketteihin ilmasiskuilla. Perjantaina 15. joulukuuta muutama tuhat palestiinalaista osoitti mieltään Länsirannalla ja Gazassa. Ainakin 150 palestiinalaista loukkaantui, neljä kuoli israelin sotilaiden ammuttua. Yksi kuollut oli pyörätuolipotilas. Israelin sotilaat pyrkivät ampumaan pahimpina kansankiihottajina pitämiään kohti Gazassa[9].

Pääsiäinen 2018[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pitkäperjantai on sekä juutalaisten että arabien juhla, omalla tavallaan. Gazan palestiinalaisaktivistit aloittivat suurmielensoituksen, jossa vaativat palestiinalaisten paluuta vuotta 1947 edeltäville alueille . Aktivistit yrittivät iskeä israelin armeijan joukkojen kimppuun. He heittelivät palopommeja. Israelin armeija ampui kovilla ja maan ilmavoimat iskivät palestiinalaiskohteisiin. Israelin armeija haavoitti tulituksellaan 750:ta ja tappoi 12 mielenosoittajaa[10]. Ilmavoimat pommittivat kolmea Hamas-kohdetta[11].

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Trump tunnusti Jerusalemin Israelin pää­kaupungiksi ja siirtää suur­lähetystön kaupunkiin, päätös tuomittiin laajalti – Israelin armeija vahvistaa joukkojaan Länsirannalla Helsingin Sanomat. 6.12.2017. Viitattu 9.12.2017.
  2. Trump sekaantui Israelin ja Palestiinan välisen konfliktin räjähdys­herkimpään osaan – Mitä siitä seuraa? HS vastaa neljään keskeiseen kysymykseen Helsingin Sanomat. 7.12.2017. Viitattu 9.12.2017.
  3. Trump saattaa tunnustaa Jerusalemin Israelin pääkaupungiksi – ”Lietsoo väkivaltaisuuksia”, varoittaa Arabiliitto Helsingin Sanomat. 3.12.2017. Viitattu 9.12.2017.
  4. Euroopan maat arvostelivat USA:n Jerusalem-päätöstä turvaneuvostossa Ilta-Sanomat. 8.12.2017. Viitattu 9.12.2017.
  5. Gazasta ammuttu raketti ei vaatinut kuolonuhreja israelilaiskaupungissa Ilta-Sanomat. 9.12.2017. Viitattu 9.12.2017.
  6. Paine kasvaa Israel-Palestiinan ruuti­tynnyrissä: 4 kuollut, yli 300 loukkaantunut – mielenosoitukset silti odotettua rauhallisempia
  7. Israelin armeijan sotilaat ampuneet kaksi palestiinalaista Gazan rajalla iltalehti.fi. Viitattu 9.12.2017.
  8. Israelin ilmaiskut tappoivat kaksi Gazassa - Palestiinan johtajat pitävät hätäkokouksen
  9. Väkivaltaisuudet kiihtyivät palestiinalaisalueilla – neljä palestiinalaista kuoli ja 150 loukkaantui Israelin sotilaiden luoteihin. Helsingin Sanomat 15.12.2017.
  10. Pitkäperjantai oli Gazassa verinen – ainakin 12 kuoli ja 750 loukkaantui Israelin ilmaiskussa Ilta-Sanomat. 30.3.2018. Viitattu 30.3.2018.
  11. Israel iski kolmeen Hamasin tukikohtaan Ilta-Sanomat. 30.3.2018. Viitattu 30.3.2018.