Padat (korttipeli)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Padat on korttipeli, johon tarvitaan 52 kortin tavallinen pakka ja tasan 4 pelaajaa.

Säännöt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Neljä pelaajaa muodostavat kaksi paria. Aloittaja arvotaan, jonka jälkeen kullekin jaetaan 13 korttia kuvapuoli alaspän. Ässä on suurin kortti ja pata on aina valttia. Ensimmäisen käden jälkeen jakovuoro siirtyy vasemmalle.
  • Pelaajat ilmoittavat, montako tikkiä he voittavat. Aloittaja aloittaa tarjoamisen. Tikin voitaa valitun maan korkein kortti, paitsi jos joku pelaa pataa, jolloin suurin pata voittaa. Pelaajan ei tarvitse nokittaa muiden tarjouksia, vaan hän voi luvata mitä tahansa nollasta kolmeentoista tikkiin. Jos käsi on surkea, pelaaja voi luvata nollan ja auttaa pariaan voittamann lupaamansa tikit.
  • Jakajan vasemmalla puolella istuva pelaaja aloittaa pelin pelaamalla minkä tahansa kortin, joka ei ole pataa. Seuraavien pelaajien on voidessaan pakko tunnustaa maata. Padalla voi avata vasta kun pata on pelattu tilanteessa, jossa pelaaja ei voi tunnustaa maata tai jos pelaajalla on vain pataa kädessään
  • Pelin lopussa ynnätään voitetut tikit. Parit, jotka ovat voittaneet vähintäään lupaamansa määrän tikkejä, saavat 10 pistettä per luvattu tikki ja pisteen jokaisesta ylimenevästä tikistä. Jokaisesta ylimenevästä tarjouksesta tehdään pelin aikana merkintä ja kun merkintöjä on kymmenen, parilta vähennetään 100 pistettä[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Beattie, Rob: Korttipelit -pelit, temput ja taidot, s. 13. Suomentanut Jani Kyllönen. Gummerus, 2009. ISBN 978-951-20-8121-9.