Lämpöpunoitus

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Paahtuneen ihon syndrooma)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Erythema ab igne
Lämpöpunoitusta vatsan alueella
Lämpöpunoitusta vatsan alueella
Luokitus
ICD-10 L59.0
Huom! Tämä artikkeli tarjoaa vain yleistä tietoa aiheesta. Wikipedia ei anna lääketieteellistä neuvontaa.

Lämpöpunoitus toisinaan myös paahtuneen ihon syndrooma ja lääketieteelliseltä nimeltään Erythema ab igne on ihotauti, joka johtuu pitkäaikaisesta lämpö altistumisesta ihon alueelle [1].

Toistuva pitkäaikainen altistuminen suoralle lämmölle (43-47°C) ihon alueella johtaa verkkomaisen eryteeman muodostumiseen, voimakkaaseen värimuutokseen, hilseilyyn ja suonikohjujen syntymiseen. Lämpöpunoitus saattaa aiheuttaa lievää kutinaa tai polttelua, mutta yleensä se huomataan vasta ihon ulkonäön muutoksesta.

Aiheuttajat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lämpöpunoitusta jalkojen alueella

Lämpöpunoituksen yleisimpiä aiheuttajia:

  • Lämpöpuhaltimet
  • Sähköiset lämpöpeitot
  • Penkinlämmittimet
  • Kuumavesipullot
  • Kuumentuneet kannettavat tietokoneet

Lämpöpunoitusta esiintyy monesti kroonista kipua kärsivillä ihmisillä, jotka yrittävät lievittää kipua lämmöllä sekä ääreisverenkierroltaan heikentyneillä lämpöön turvautuvilla vanhuksilla.

Tietyissä ammateissa, joissa työskennellään lämmön äärellä voi olla suurempi riski lämpöpunoitukselle.

Ihotautia esiintyy myös paljon Kashmirin alueella vaatteiden alla lämpimänä pysyttelemiseen käytettävän perinteisen kangri padan vuoksi[2].

Hoito[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lievät ihomuutokset paranevat yleensä itsestään muutamassa kuukaudessa, mutta saattavat jäädä näkyviksi pitkäksi aikaa tai jopa pysyvästi. Paikallinen tretinoiinivoide sekä laserhoito saattavat toimia lämpöpunoituksen hoitomuotoina. Vaikeimmissa tapauksissa lämpöpunoituksen muutokset voivat aiheuttaa levyepiteelikarsinoomaa[3].

Patogeneesi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lämpöpunoituksen syntymekanismia ei täysin tiedetä. Teorian mukaan se johtuu pinnallisten verisuonten vaurioitumisesta lämpösäteilyn seurauksena, joka johtaa myöhemmin orvaskeden verisuonten laajentumiseen. Punasolujen purkaumat ja hemosideriinin kerrostuminen voisi aiheuttaa värimuutoksen verkkomaisella jäljellä[4].

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]