Päätöstaulu

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Päätöstaulu on visuaalinen tapa kuvata eri toimintojen tai toimenpiteiden vaikutuksia erilaisilla ehdoilla. Se soveltuu käytettäväksi niin projektinhallinnan, ohjelmoinnin kuin testauksen suunnittelunkin yhteydessä.

Rakenne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Päätöstaulu on rakenteeltaan taulukko, joka muodostuu neljästä eri osasta. Taulukko voidaan jakaa kahtia sekä vaaka- että pystysuunnassa.

Vaakasuunnassa jaettaessa taulukon yläosa koostuu tutkittavista ehdoista ja alaosa suoritettavista toimenpiteistä.

Pystysuunnassa jaettaessa taulukon vasemmalle puolelle sijoitetaan vaihtoehdot. Ylempään osioon listataan ehdot (esim. paino < 80) ja alempaan osioon toimenpiteet (esim. lääkitys 1). Taulukon oikealle puolelle sijoitetaan arvot. Ylempään osioon merkitään tutkittavien ehtojen arvot (esim. k/e) ja alempaan osioon suoritettavien toimenpiteiden arvot (esim. x). Ehtojen ja toimenpiteiden arvot ovat tyypillisesti muotoa tosi/epätosi (true/false), kuten esimerkistä käy ilmi.

Käytettäessä päätöstaulua testauksen yhteydessä korvataan ehdot syötteillä ja toimenpiteet tuloksilla.

Esimerkki[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Päätöstaulun ehtorivejä laadittaessa on huolehdittava, että kaikki eri ehtojen kombinaatiot tulevat katettua. Taulukkoon kannattaa lisätä myös rivi "ei toimintoa", jolloin varmistetaan, että toimintojen poisjättäminen on tarkoituksellista eikä virhe.

Päätöstaulu lääkityksen valitsemiseksi potilaalle.[1].

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Ilkka Haikala & Jukka Märijärvi: Ohjelmistotuotanto, s. 97. , 2000. (suomeksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]