Oulun Osuuskaupan höyryleipomo

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Oulun Osuuskaupan höyryleipomo sisäpihalta kuvattuna
Oulun Osuuskaupan höyryleipomo sisäpihalta kuvattuna. Kuvan vasemmassa reunassa on näkyvissä myös Osuuskaupan pääkonttori.

Oulun Osuuskaupan höyryleipomo eli Hulikakku on vuonna 1910 valmistunut, Karl Sandelinin suunnittelema Jugend-tyylinen kivirakennus Oulun keskustassa, osoitteessa Koulukatu 32.[1] Rakennuksessa toimi Oulun Osuuskaupan höyryleipomon lisäksi myös makkaratehdas ja yleinen sauna. Leipomossa valmistettiin oululaista ruisleipää, hulikakkua, josta rakennus on myös saanut lempinimensä. Rakennus on saneerattu 1990-luvulla asunnoiksi.

Osuuskaupan pääkonttori[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Höyryleipomon vieressä, Pakkahuoneenkadun kulmassa, sijaitsee vuonna 1911 valmistunut Harald Andersinin suunnittelema kolmekerroksinen tiilirakennus. Rakennusta on laajennettu vuosina 1915 ja 1926, ja sen pohjakerroksen alkuperäiset myymälätilat muutettiin ravintolakäyttöön vuonna 1960.[2] Rakennuksessa toimi valmistuttuaan Oulun osuuskaupan pääkonttori, ja sen alakerrassa on myöhemmin toiminut mm. Pub Botnia.[3] Tämäkin rakennus toimii nykyisin asuinkäytössä, katutasossa on joitakin liiketiloja.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]