Orrengrund

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Orrengrund tunnusmajakka
Orrengrund saari

Orrengrund on Pernajan saaristossa Loviisasta noin 24 kilometriä eteläkaakkoon sijaitseva noin kilometrin pituinen kapea kalliosaari jolla kasvaa havumetsää. Saarella sijaitsee tunnusmajakka, luotsiasema ja loisto. Saarella toimi vuodesta 1996 alkaen myös merivartioasema avoveden aikana.lähde? Saarella on aiemmin ollut puolustusvoimien varuskunta ja siellä on edelleen rannikkotykistön 100 TK -tykkejä. Orrengrundin merivalvonta-asema muutettiin kaukokäyttöiseksi vuonna 2003, ja linnake muutettiin miehittämättömäksi vartiolinnakkeeksi.[1]

Tunnusmajakka[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Orrengrundin vuonna 1858 rakennettu tunnusmajakka jonka on suunnitellut arkkitehti Jean Wiik on 22,6 metriä korkea. Tornin 15 metriä korkea alaosa on nelikulmainen ja muurattu luonnonkivistä. Noin 6 metriä korkea yläosa oli alun perin puinen mutta se korvattiin 1920-luvulla valetulla betonitornilla. Yläosa on nykyisin maalattu vaaleanpunaiseksi ja siinä on peltikatto. Tornia käytetään puolustusvoimien tilapäisenä tulenjohto- ja tähystystornina. Aiemmin tornissa oli luotsien tähystämö ja vahtihuone, tornissa oli myös armeijan meri ja ilmavalvonta asema.

Ensimmäinen tunnusmajakka rakennettiin Orrengrundiin jo vuonna 1760 ja se korvattiin uudella pookilla vuonna 1838. Tämä pooki sortui kuitenkin jo parinkymmenen vuoden kuluttua ja se korvattiin sitten nykyisellä tunnusmajakalla.

Luotsiasema[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ensimmäinen luotsivartiotupa rakennettiin Orrengrundiin vuonna 1802 ja se uusittiin 1820 ja 1874. 1800-luvun lopulla Orrengrundissa päivysti luotsivanhin ja kuusi luotsia. Uusi luotsiasema rakennettiin 1913. Nykyisen luotsiaseman kaksikerroksinen puurakennus valmistui 1925 ja sen viereen valmistui 1957 viisikerroksinen uusi luotsiasemarakennus jota on vielä laajennettu 1990-luvulla. Luotsiasemalla on myös oma aallonmurtajalla suojattu satama.

Loisto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Orrengrundin länsikärjessä oleva vuonna 1903 rakennettu loisto koostuu graniittijalustalla olevasta 4,5 metriä korkeasta betonirungosta jonka huipulla on valurautainen loistokoppi.[2][3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]