Okonomiyaki

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Hiroshiman okonomiyaki
Osakan okonomiyaki

Okonomiyaki (jap. お好み焼き) on japanilainen paistettu ruokalaji, joka jossain määrin muistuttaa eurooppalaista munakasta. Japaninkielinen nimi okonomiyaki tarkoittaa suurin piirtein "se mitä haluat kypsennettynä"; okonomi tarkoittaa "mistä pidät" ja yaki tarkoittaa "paistettu" tai "keitetty".

Okonomiyakin keskeisiä aineksia ovat vehnäjauho, raastettu jamssi, kananmuna ja silputtu kaali. Nesteenä on vesi tai dashi-liemi, joka on valmistettu keittämällä merilevästä ja kalasta. Lisäksi okonomiyakissa voi olla monenlaista lihaa, äyriäisiä, vihanneksia ja juustoja. Koostumuksensa takia sitä usein verrataan länsimaisiin munakkaisiin ja pizzoihin, ja joskus sitä nimitetäänkin japanilaiseksi pitsaksi.

Okonomiyakia tarjoillaan ruokalajiin erikoistuneissa ravintoloissa, japaniksi okonomiyaki-ya, joita Japanissa on runsaasti. Osa ravintoloista toimii itsepalveluperiaatteella: ruokailija valitsee mieleisensä ainekset ja paistaa niistä itse okonomiyakinsa.

Okonomiyaki valmistetaan paistamalla sekoitetut ainekset pannulla tai paistolevyllä (teppan) molemmilta puolilta. Sen kanssa tarjoillaan okonomiyakikastiketta, merilevää (nori), kuivattua kalaa (katsuobushi) ja inkivääriä, joskus myös majoneesia.

Japanissa Hiroshima ja Osaka kilpailevat alkuperäisen okonomiyakin kotipaikan asemasta. Okonomiyakin koostumus ja valmistustapa vaihtelee paikkakunnittain.

  • Kiotossa okonomiyakin valmistukseen käytetään enemmän tummia vihanneksia kuin muualla.
  • Hiroshimassa okonomiyakiin lisätään usein yakisoba-nuudeleita. Lisäksi hiroshimalaisen okonomiyakin ainekset usein kypsennetään erikseen ja pinotaan taidokkaasti valmiina. Tämän muunnoksen nimi on modanyaki (モダン焼き).
  • Tokiosta on lähtöisin okonomiyakin kaltainen ruokalaji nimeltä monjayaki (もんじゃ焼き).