Ogdoadi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Denderan Hathorin temppelin Ogdoadia kuvaava reliefi.

Ogdoadilla tarkoitetaan tarkoitetaan muinaisen Egyptin jumalryhmää. Sana tulee kreikankielisestä sanasta joka tarkoittaa kahdeksaa. Ryhmä muodostui neljästä jumalparista, joita palvottiin Hermopoliissa, ja joita egyptiläiset kutsuivat nimellä šmun – kahdeksan[1]. Nämä jumalat olivat kaaoksen alkuvoimia[1]. Muinaisegyptiläiset käyttivät jumalryhmästä nimeä Khemenu. Tämä jumalryhmä oli erityisen suosittu Hermopolis-kaupungin (muinaisegyptinkieliseltä nimeltään Wenu) ympäristössä, mutta sitä palvottiin laajasti myös muualla Egyptissä.

Ogdoadiin katsottiin kuuluvan neljä sammakkopäistä ja neljä käärmepäistä jumalaa joiden uskottiin hallinneen maailmankaikkeutta ennen maailman luomista. Jumalat olivat sammakkoja ja jumalattaret käärmeitä[1]. Jumalasta ja jumalattaresta muodostetut parit edustivat kaaoksen eri puolia, jotka olivat olemassa ennen auringonjumalan syntyä. Nun ja hänen vaimonsa Naunet edustivat alkuvettä, Heh ja Hehet rajatonta avaruutta, Kuk(Kek) ja Kauket(Keket) pimeyttä ja Amon ja Amonet salattua voimaa tai läpinäkymättömyyttä[1].

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Lurker, Manfred: A Dictionary of Gods and Goddesses, Devils and Demons. Routledge & Kegan Paul, 1987. ISBN 0-203-67189-9

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d Lurker 1987, s. 142

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]