Odessa Clay

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Odessa Lee Clay (o.s. O’Grady, 12. helmikuuta 1917 Hopkinsin piirikunta, Kentucky20. elokuuta 1994 Louisville, Kentucky) oli Muhammad ja Rahman Alin äiti ja Laila Alin isoäiti sekä maalari ja muusikko Cassius Marcellus Clay, Sr.:n vaimo.

Varhainen elämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Odessa O'Grady syntyi 12. helmikuuta 1917. Hän oli yksi John Lewis O'Gradyn ja Birdie B. Moreheadin kuudesta lapsesta. Hänen isänisänsä oli valkoinen irlantilainen nimeltä Abe O’Grady, joka muutti Irlannista Yhdysvaltoihin pian sisällissodan jälkeen ja avioitui Lewis ja Amanda J. ”Mandy” Walkerin tyttären Toddin piirikunnasta, Kentuckysta, kanssa. Äidinpuoleinen isoisä, Tom Morehead oli valkoisen miehen ja Dinah-nimisen mustan orjan poika.

Clayn vanhemmat erosivat hänen ollessaan vielä hyvin nuori,[1] ja hänen äitinsä työskenteli kotiapulaisena, tehden kotitöitä ja huolehtien erään valkoisen perheen pienistä lapsista. Clayta kasvatti osin hänen tätinsä.[1] Kasvuiässä Clay jätti koulun kesken ja sai töitä kotiapulaisena äitinsä tavoin. 16-vuotiaana hän tapasi 20-vuotiaan Cassius Marcellus ”Cash” Clayn, ja he avioituivat pian ja muuttivat asumaan taloon Louisvillessä, Kentuckyssä.[2] Avioliitto oli ongelmainen. Alin mukaan ”äiti pelkäsi isää”.[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Hauser, Thomas. Muhammad Ali: His Life and Times, s. 18. ISBN 0671779710.
  2. Christopher, Matt: Muhammad Ali
  3. Sports Illustrated