OBO

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

OBO on laiva, joka voi kuljettaa sekä öljyä (englanniksi oil), irtotavaraa (bulk) että malmia (ore), siitä nimi. Ajatuksena on, että laiva voi toimia säiliöaluksena, kun säiliöalusmarkkinat ovat hyvät, sekä irtotavaran ja malmin kuljettajana, kun nämä markkinat ovat hyvät. Laiva voi myös ottaa nestelastin (öljyä) yhdelle matkalle ja kuivan lastin (irtotavaraa tai malmia) toiselle matkalle, ja näin se voi vähentää aikaa, jona se kulkee painolastissa (siis tyhjänä).

Ensimmäinen OBO-laiva oli M/S Naess Norseman, jonka A.G. Weser rakensi Norness Shipping -yhtiölle, jota hallitsi norjalainen laivanvarustaja Erling Dekke Næss. Hän oli taitava suunnittelemaan uudentyyppisiä laivoja yhdessä pääsuunnittelijansa T. M. Karlsenin kanssa. Naess Norseman luovutettiin marraskuussa 1965, ja sen pituus oli 250 metriä, leveys 31,6 metriä ja syväys 13,5 metriä.

OBO-laivoista tuli pian suosittuja maailman laivanvarustajien joukossa, ja tähän mennessä tällaisia laivoja on rakennettu useita satoja. Laivatyypin loistoaikaa oli 1970-luvun alkupuoli. Seuraavalla vuosikymmenellä selvisi, että laivatyyppi tarvitsee enemmän huoltoa kuin muut laivat. Lisäksi oli kallista vaihtaa märästä lastista kuivaan lastiin, ja se vei myös paljon arvokasta aikaa. Öljyn kuljetuksen jälkeen on helppo vaihtaa malmiin tai muuhun likaiseen irtotavaraan, mutta ei viljaan tai muuhun puhtaaseen irtolastiin. Kun 1970-luvulla rakennetut OBO-laivat ovat tulleet vanhemmiksi, useimpia niistä on käytetty pelkkinä säiliöaluksina tai pelkkinä malmilaivoina. Vielä 1990-luvulla rakennettiin pieni joukko 70 000–100 000 tonnin OBO-laivoja tanskalaisille ja norjalaisille laivanvarustajille.