OBD-mittaus

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

OBD-mittauksessa (engl. On-board diagnostic measurement) tutkitaan auton toimintaa sen oman ajoneuvotietokoneen tallentamien tietojen pohjalta.

Suomessa 1. tammikuuta 2001 ja sen jälkeen rekisteröidyissä ottomoottorilla varustetuissa henkilö- ja pakettiautoissa OBD-mittaus on säädetty pakolliseksi katsastukseen liittyväksi toimenpiteeksi 1. tammikuuta 2004 alkaen. Mittauksessa selvitetään ajoneuvon ajonaikaiset virhetilanteet. OBD (On-Board Diagnostics) eli ajoneuvon sisäinen valvontajärjestelmä valvoo auton moottorin ohjausyksikön komentoja ja niiden vasteita.

Ajoneuvolaki vaatii, että OBD-mittauksen yhteydessä suoritetaan myös pakokaasumittaus korotetulla käyntinopeudella.

OBD[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Edullisen OBD-II -lukijan näyttämä esimerkki vikatilanteesta. Koodi P0420 kertoo katalysaattorin tehon olevan alle raja-arvon.[1]

OBD (On-Board Diagnostics) on autotekniikan alalla käytettävä termi, jolla tarkoitetaan ajoneuvon itsediagnostiikka- ja raportointikykyjä. OBD-järjestelmä tarjoaa ajoneuvon omistajalle, huoltajalle tai korjaajalle pääsyn sen oman ajoneuvotietokoneen tallentamiin tietoihin useiden eri osajärjestelmien osalta. Järjestelmän avulla saatavilla olevat diagnostiikkatiedot ovat huomattavasti monipuolistuneet sitten 1980-luvun ensimmäisten autokäyttöön sopivien tietokoneiden markkinoille tulon. Nämä tietokoneet tekivät aikanaan mahdolliseksi OBD-protokollan.

Ensimmäiset OBD-järjestelmät kykenivät ilmaisemaan vain indikaattorin valon toimimattomuuden tai MIL-signaalin ongelman tultua havaituksi. Vian syytä ei kuitenkaan voitu selvittää. Modernit OBD-toteutukset käyttävät nopeaa digitaalista tiedonsiirtoporttia ja standardoituja DTC-vikakoodeja välittämään yksityiskohtaisia tietoja ajoneuvon toiminnasta. Niiden avulla ajoneuvossa esiintynyt vika voidaan nopeasti paikantaa ja korjata.

OBD-standardin käyttöliittymiä ovat OBD-I, OBD 1.5, OBD-II, EOBD ja EOBD2.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • 1975: Datsun 280Z autotietokoneita alkoi ilmestyä kuluttajien ajoneuvoihin. Niiden käyttötarkoituksena oli polttoaineen syöttöjärjestelmän reaaliaikainen säätö. Yksinkertaisia OBD-toteutuksia ilmestyi, vaikka ei ollut yhtään yleistä standardia, mitä tietoja seurataan tai kuinka niistä raportoidaan.
  • 1996: OBD-II spesifikaatio tuli pakolliseksi kaikkiin Yhdysvalloissa myytäviin autoihin.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Generic/Manufacturer OBD2 Codes and Their Meanings totalcardiagnostics.com. Viitattu 19.8.2013. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta OBD-mittaus.