Noida

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Noida
(New Okhla Industrial Development Authority)
hindiksi नोएडा

Noida

Koordinaatit: 28°34′N, 77°10′E

Valtio Intia
Osavaltio Uttar Pradesh
perustettu 17. huhtikuuta 1976
Väkiluku (2011) 642 381


Noida (hindiksi नोएडा, Nōēḍā) on teknologiateollisuuskaupunki lähellä New Delhiä. Vuonna 2011 siellä oli 642 381 asukasta.[1]

Sen nimi on akronyymi pitemmästä nimestä New Okhla Industrial Development Authority. Se perustettiin 17. huhtikuuta 1976 ja sen synty oli osa Sanjay Gandhin vuosien 1975-77 hätätilaohjelmaa. Se on rakennettu alun alkaen Uttar Pradeshin kehittyneimmäksi kaupungiksi. Siellä toimii myös elokuvakaupunki Noida Film City, joka on Intiassa kuuluisa TV-tuotannostaan.

Spice Mall Entrance, Noida

Noida on ulkomaisten IT-yritysten pääpaikkoja Intiassa, koska se on erikoistalousalue, jossa ulkomaiset yritykset voivat välttää veroja ja maksuja. Noidassa on Intian valtion perustama ohjelmistotekniikan teknologiakylä, Software Technology Park. Kaupungissa on useita ulkomaisia autotehtaita, mm. Escorts, Honda-SIEL ja New Holland Tractors (FIATin ja Fordin yhteisyritys). GM Daewoon tehdas sijaitsi kaupungissa, mutta tehdas lakkautettiin. Valmistavan teollisuuden edustajia kaupungissa ovat myös Fiserv, ALSTOM, ISGEC[2], LG, Samsung ja musiikkiteollisuuden T-series.

Kaupungin yliopistot ovat

  1. Uttar Preadesh Cities & Towns citypopulation.de. Viitattu 15.7.2013.
  2. http://www.isgec.com

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]