Nim

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli kertoo matemaattisesta strategiapelistä. Nim tarkoittaa myös ohjelmointikieltä

Nim on yksinkertainen matemaattis-strateginen peli, jossa on tarkoituksena poistaa aina jonkin verran objekteja tietystä määrästä. Objekteilla tarkoitetaan usein tikkuja. Vuoro vaihtuu aina eteenpäin, ja se pelaaja, joka ottaa kasasta viimeisen objektin, häviää pelin. Peliä voi pelata myös niin, että se pelaaja, joka ei voi ottaa kasasta enää yhtään objektia, eli jonka kohdalla objektit ovat loppu, häviää pelin.

Peliä pelataan yleensä kahdestaan, mutta myös useamman pelaajan ottaminen mukaan on mahdollista. Pelin alussa valitaan aina tietty määrä objekteja, joista lähdetään poistamaan. Objektit voivat olla esimerkiksi kiviä tai peliä voi pelata vähennyslaskuna vähentäen aina luvusta, kunnes se laskee nollaan. Objekteja voi olla myös useammassa kasassa, jolloin vain yhdestä kasasta voi ottaa kerrallaan ja kaikkien ollessa tyhjiä peli päättyy. Tämä lisää pelin vaikeustasoa. Ennen peliä sovitaan rajat, joiden puitteissa objekteja voi poistaa. Aina on pakko poistaa vähintään yksi. Esimerkiksi yhdestä kolmeen on tavallinen raja. Nimiä on helppo pelata täydellisesti, minkä takia se ei ole enää jännittävää vanhemmille pelaajille.

Nimistä tehtiin digitaalisia versioita jo varhain, ja Suomen Akatemian Matematiikkakomitean työryhmän 1950-luvulla kehittämä pelikone, joka annettiin 60-vuotislahjaksi Rolf Nevanlinnalle, oli mahdollisesti Suomen ensimmäinen digitaalinen peli.[1] Se tunnetaan nimellä Aapeli.

Esimerkki[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kasojen koot    Siirrot
A B C
 
3 4 5           Pelaaja A ottaa kaksi objektia kasasta A.
1 4 5           B ottaa kolme kasasta C.
1 4 2           A ottaa yhden kasasta B.
1 3 2           B ottaa yhden kasasta B.
1 2 2           A ottaa koko A-kasan, jolloin jäljelle jää kaksi kahden kasaa.
0 2 2           B ottaa yhden B-kasasta.
0 1 2           A ottaa yhden C-kasasta. 
0 1 1           B ottaa B-kasan viimeisen objektin
0 0 1           A ottaa C-kasan ja voittaa pelin.

Voittava suunnitelma[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Helppo tapa voittaa peli on pyrkiä saamaan tilanne, jossa on parillinen määrä kasoja, joissa on aina kaksi kasaa samalla määrällä objekteja. Tällöin pitää aina ottaa sama määrä kuin vastustaja, jolloin kasojen tilanne pysyy samana ja voittaa vastustajan joutuessa tyhjentämään toisen kasan. Tämän jälkeen voi tyhjentää jäljellä olevan kasan ja voittaa pelin.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Kultima, Annakaisa & Peltokangas, Jouni: Ylistetyt, rakastetut, paheksutut, unohdetut, s. 29. Mediamuseo Rupriikki, 2017. ISBN 978-951-609-853-4.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]