Nim

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Nim on matemaattis-strateginen peli, jossa on tarkoituksena poistaa tietystä määrästä objekteja aina jonkun verran. Vuoro vaihtuu aina eteenpäin, ja se pelaaja, joka ei voi enää ottaa kasasta yhtään objektia, eli jonka kohdalla objektit ovat loppu, häviää pelin.

Peliä pelataan yleensä kahdestaan, mutta myös useamman pelaajan ottaminen mukaan on mahdollista. Pelin alussa valitaan aina tietty määrä objekteja, joista lähdetään poistamaan. Objektit voivat olla esimerkiksi kiviä tai peliä voi pelata vähennyslaskuna vähentäen aina luvusta, kunnes se laskee nollaan. Objekteja voi olla myös useammassa kasassa, jolloin vain yhdestä kasasta voi ottaa kerrallaan ja kaikkien ollessa tyhjiä peli päättyy. Tämä lisää pelin vaikeustasoa. Ennen peliä sovitaan rajat, joiden puitteissa objekteja voi poistaa. Aina on pakko poistaa vähintään yksi. Esimerkiksi yhdestä kolmeen on tavallinen raja. Nimiä on helppo pelata täydellisesti, minkä takia se ei ole enää jännittävää vanhemmille pelaajille.

Esimerkki[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kasojen koot Siirrot
A B C
 
3 4 5      Pelaaja A ottaa kaksi objektia kasasta A.
1 4 5      B ottaa kolme kasasta C.
1 4 2      A ottaa yhden kasasta B.
1 3 2      B ottaa yhden kasasta B.
1 2 2      A ottaa koko A-kasan, jolloin jäljelle jää kaksi kahden kasaa.
0 2 2      B ottaa yhden B-kasasta.
0 1 2      A ottaa yhden C-kasasta. 
0 1 1      B ottaa B-kasan viimeisen objektin
0 0 1      A ottaa C-kasan ja voittaa pelin.

Voittava suunnitelma[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Helppo tapa voittaa peli on pyrkiä saamaan tilanne, jossa on parillinen määrä kasoja, joissa on aina kaksi kasaa samalla määrällä objekteja. Tällöin pitää aina ottaa sama määrä kuin vastustaja, jolloin kasojen tilanne pysyy samana ja voittaa vastustajan joutuessa tyhjentämään toisen kasan. Tämän jälkeen voi tyhjentää jäljellä olevan kasan ja voittaa pelin.

Variantit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nimiä voi pelata myös niin, että viimeisen objektin ottava pelaaja häviää. Tämä muuttaa pelin luonteen, ja voittostrategia on tällöin hieman erilainen. Myös useamman pelaajan versiot ovat mahdollisia, mutta niissä yksi pelaaja ei voi pelata täydellistä peliä.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]