Nikolai Rynin

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Nikolai Rynin

Nikolai Aleksejevitš Rynin (ven. Николай Алексеевич Рынин, 12. joulukuuta 188728. heinäkuuta 1942) oli venäläinen insinööri ja opettaja sekä eräs Neuvostoliiton avaruuslentojen pioneereja.

Hän aloitti työuransa rautatieinsinöörinä. Vuonna 1906 hän alkoi kiinnostua lentokoneista. Hän tutki työnsä ohella ilmailun tekniikkaa. Hän opetteli lentämään kuumailmapallolla ja lentokoneella. Neuvostoliitossa hän eteni Leningradissa ilmailu- ja avaruustekniikkaa opettavaksi professoriksi, joista aiheista hän kirjoitti useita popularisoivia teoksia.

Huhtikuussa 1918 Rynin julkaisi ”Byloye”-lehdessä Nikolai Kibalchichin kuvauksen miehitetystä rakettialuksesta. Vuosien 1928 ja 1932 välillä hän julkaisi yhdeksänosaisen Avaruustekniikan tietosanakirjan Mezhplanetnye Soobschniya (”Interplanetaarinen viestintä”). Sarjan yksi osa käsittelee Konstantin Tsiolkovskia, jonka työhön Ryninin työ paljolti perustui. Rynin oli kirjeenvaihdossa muun muassa yhdysvaltalaisen rakettitutkijan Robert H. Goddardin kanssa, ainakin vuonna 1926.

Rynin kuoli natsi-Saksan piirittämässä Leningradissa nälkään vuonna 1942.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Encyclopedia of Astrobiology, Astronomy, and Spaceflight entry
  • B. F. Tarasov, Nikolai Rynin and Russia's Beginnings in Aerospace, translated by John Decker, 2000.
  • Rynin, N.A. Interplanetary Flight and Communication. Washington, D.C.: NASA and NSF, 1970-71. (NASA TT F-640, TT F-642 through TT F-648) (Holdings: Vol. 1, Nos. 1 and 3; Vol. II, Nos. 4 and 6, Vol. III, Nos. 7, 8 and 9).