Niagara (lautapeli)

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Niagara
Niagara-kansi.jpg
Suunnittelija Thomas Liesching
Julkaisija Marektoy
Zoch
Julkaisuvuosi 2004
Pelaajia 2-5
Ikäsuositus 10+
Pelin kesto 30-60 min
Monimutkaisuus matala
Strategisuus keskitasoa
Satunnaisuus olematon
BoardGameGeek

Niagara on Thomas Lieschingin suunnittelema ja Zochin vuonna 2004 julkaisena lautapeli. Suomenkielisen painoksen julkaisi suomalainen Marektoy.

Pelissä tarvitaan ennakointikykyä ja varsinkin useammalla pelaajalla riskien arvioiti on tärkeää. Peli soveltuu sekä aikuisille että lapsille. Niagarassa pelaajat yrittävät saada itselleen oikean yhdistelmän jalokiviä hakemalla niitä kanootilla virtaavan joen rannalta ja palauttamalla kanootit jalokivineen rannalle. Jalokiviä on viittä laatua, joista vaikeimmin tavoitettavat sijaitsevat aivan vesiputouksen reunalla.

Niagara voitti Spiel des Jahres -palkinnon vuonna 2005.

Pelilauta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Niagaran pelilauta rakentuu pelin säilytyslaatikon päälle. Laudassa on joenuoma, johon asetetaan läpinäkyviä laattoja, jotka kuvaavat joen liikettä. Kanootit, joita kullakin pelaajalla on kaksi, liikkuvat uomassa laatalta toiselle. Vuoron päätyttyä laattoja siirretään työntämällä uusia laattoja yläjuoksulta, jolloin osa alajuoksun laatoista putoaa pelilaudalta. Pudonneiden laattojen päällä olevat kanootit poistuvat laattojen mukana laudalta ja pelaajan on ostettava ne takaisin itselleen. Joenuoman varrella on viisi paikkaa jalokiville.

Pelin kulku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelivuoro jakaantuu kolmeen osaan, jossa ensimmäisessä pelaajat valitsevat tulevalla vuorolla suorittamansa toiminnon, toisessa pelaajat siirtävät kanoottejaan vuorotellen ja kolmannessa joki virtaa. Tärkeintä pelissä on oikean toiminnon valinta oikeaan aikaan. Onnistuakseen pelaajan täytyy arvioida muiden pelaajien tekemisiä, joen liikettä ja tulevia vuoroja.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]