Nemrut (vuori)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Samannimisestä tulivuoresta katso Nemrut.
Nemrut
View to Mount Nemrut.jpg

Nemrut (korkein huippu kuvassa)

Sijainti
Adıyaman, Turkki
Vuoristo
Korkeus merenpinnasta
2 150 m
Hallinto
Luokitus
Koordinaatit

Nemrut-vuori sijaitsee Adıyamanin maakunnassa Kaakkois-Turkissa. Se on osa Taurusvuoria ja lisättiin UNESCO:n maailmanperintölistalle vuonna 1987. Nemrutin korkeus on 2 150 metriä.

Vuori on kuuluisa sen huipulla sijaitsevista patsaistaan. Ne pystyttivät Kommagenen valtakunnan hallitsija Antiokos Theos vuonna 62 eaa. Patsaat pystytettiin suuren tumuluksen eli kumpuhaudan itä- ja länsipuolelle ja ne esittävät itse kuningasta sekä useita kreikkalaisia ja persialaisia jumalia kuten esimerkiksi Heraklesta ja Apollonia. Mukana on myös eläimiä esittäviä patsaita. Vuori toimi eräänlaisena uuden uskonnon keskuksena, joka yhdisti kreikkalaista ja persialaista mytologiaa. Kommagenen hallitsija halusi patsailla korostaa omaa ”sukulaisuuttaan” jumaliin. Antiokoksen esi-isät haudattiin vuorelle.

Patsaat olivat aikoinaan 8-10 metrin korkuisia, mutta vuosisatojen kuluessa päät ovat irronneet ruumiista. Niitä ei kuitenkaan ole viety museoihin, vaan ovat vielä nähtävissä vuoren huipulla. Itse tumulus on 50 metriä korkea ja sen halkaisija on 150 metriä.

Paikan löysi vuonna 1881 saksalainen insinööri Karl Sester. Huipulle vievä tie on huonossa kunnossa ja paras aika vierailulle on kesällä. Jättimäiset patsaat ja niiden irronneet päät ovat vaikuttava näky etenkin auringonnousun ja -laskun valossa.

Irronneita patsaiden päitä Nemrutin huipulla
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Nemrut (vuori).
  1. http://datazone.birdlife.org/site/factsheet/nemrut-mountain-iba-turkey. Arvo on haettu Wikidatasta.