Ned Maddrell

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Edward "Ned" Maddrell (187727. joulukuuta 1974) oli mansaarelainen kalastaja ja tiettävästi viimeinen äidinkielenään manksia puhunut ihminen. Sage Kinvigin (1870–1962) kuoltua Maddrell oli ainoa manksin kieltä lapsuudestaan saakka taitanut henkilö.

Vastaväitteitä

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
  • Erinäisten tietolähteiden mukaan Maddrell olisi käyttänyt englantia ensimmäisenä kielenään ja oppinut manksin myöhemmin isotädiltään. Noihin aikoihin monet muutkin saaren asukkaat käyttivät manksia toisena kielenään. Maddrell osasi kuitenkin manksia täydellisesti.
  • Nykyaikana manksin kieltä on alettu elvyttää, ja monet vanhemmat ovat tietoisesti kasvattaneet lapsensa manksinkielisiksi. On ollut keskustelua, pitäisikö uusia manksinkielisiä sukupolvia pitää luonnollisina manksin puhujina, vai onko heidän puhumansa kieli jonkinlainen nykyvariantti perinteisestä luonnollisesta kielestä samaan tapaan kuin nyky-Israelissa puhuttava "keinotekoinen" heprea ja vanha klassinen heprea eroavat toisistaan.
  • On myös väitetty, että monet myöhemmät manksin puhujat salasivat oman kielellisen alkuperänsä sosiaalisista syistä. Esimerkiksi Amerikan mantereella on viitteitä manksin kielen säilymisestä siirtolaisten keskuudessa jopa 1980-luvulle saakka.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]