Naprapatia

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Naprapatia on yksi manuaalisen lääketieteen muodoista. Se on erikoistunut tuki- ja liikuntaelinsairauksien ja toimintahäiriöiden tutkimiseen, hoitoon ja ennaltaehkäisyyn.[1] Suomen naprapaattiyhdistyksen mukaan sen perustana on lääketieteellinen terveys- ja sairauskäsitys sekä sen pohjalta kehittynyt diagnostiikka ja tautiluokitus.[2] Naprapatiassa noudatetaan lääketieteellisiä periaatteita.

Tutkimisessa ja diagnosoinnissa huomioidaan potilaan historia, psykososiaaliset tekijät, ympäristötekijät, lääketieteelliset ja kliiniset löydökset. Hoitomenetelminä käytetään nivelten manipulaatio- ja mobilisaatiohoitoja, lihasten ja muiden pehmytosakudosten hoitoa sekä lääkinnällistä harjoitusterapiaa. Hoidossa otetaan huomioon myös psykososiaaliset ja ympäristötekijät.

Suomessa kaikki naprapaatit ovat Valviran ylläpitämään rekisteriin rekisteröityjä terveydenhoitoalan ammattilaisia.[2] Suomessa oli vuonna 2005 koulutettuja ja rekisteröityjä naprapaatteja noin 100.[3][4][5]. Alan ammatillinen etu- ja koulutusjärjestö Suomessa on Suomen Naprapaattiyhdistys, joka on perustettu 1975. Se on kansainvälisen järjestön IFONA:n jäsen (International Federation of Naprapathic Associations).[6]

Historia[7][8][muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Dr. Oakley Smith valmistui vuonna 1899 Iowassa kiropraktikoksi (Palmer School of Chiropractic). Samana vuonna hän aloitti opiskelut lääketieteellisessä oppilaitoksessa Iowassa ja opiskeli siellä kolme vuotta. Sen jälkeen hän aloitti työskentelyn Daniel D. Palmerin kanssa (Palmer School of Chiropractic:in perustaja).

Hän ei kuitenkaan ollut tyytyväinen kiropraktiikan antamiin selityksiin ja hoitoihin, joten hän irroittautui kiropraktiikasta ja alkoi luomaan omaa teoriaansa. Hän otti ajatteluunsa mukaan muun muassa lihakset, ligamentit, jänteet ja hermot.

Hän lähti Eurooppaan oppimaan lisää ja löysikin Böömistä (Tsekistä) perinteistä manuaalista terapiaa, joka oli melko yhtäläistä hänen luomansa teorian kanssa. Sana naprapatia tuleekin tsekin kielestä sanasta napravit, joka tarkoittaa "korjata" , sekä kreikkalaisesta sanasta pathos joka tarkoittaa kipua. Muutama vuosi reissunsa jälkeen hän muutti Chicagoon, avasi oman klinikkansa ja loi omaa oppiaan.

Vuonna 1906 hän julkaisi kirjan "A Textbook of Modernized Chiropractic", joka sai myöhemmin nimekseen "Naprapathy". Dr Oakley Smith aloitti ensimmäisen naprapatian koulutuksen vuonna 1907. Koulu sai nimekseen "Oakley Smith School of Naprapathy". Vuonna 1949, toinenkin koulu avattiin Chicagoon: "The National College of Naprapathy". 1971 nämä kaksi koulua yhdistettiin ja nimettiin "Chicago National College of Naprapathy" (tänä päivänä "National College of Naprapatic Medicine")

Vuonna 2007 naprapatia vietti 100-vuotispäiviään.

Vaikuttavuus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Naprapaatin hoito on todistetusti tehokasta ja kustannusvaikuttavaa. Naprapaattinen hoito toimii hoitoketjussa paremmin hoitotuloksin ja pienemmin kustannuksin verrattaessa ortopediseen konsultaatioon. Kustannusvaikutukseltaan ero oli keskimääräisesti naprapatia 631 euroa /ortopedia 1663 euroa.[9]

Haitat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Selkärangan manipulaatiohoidon haittoja ei ole tutkittu systemaattisesti, mutta tapaustutkimusten perusteella on arvioitu, että komplikaatioriski on vähäinen. Niskan alueen manipulaatio voi aiheuttaa vakavia haittoja, minkä vuoksi kaikki eivät suosittele sen käyttöä.[10]

Koulutus ja työ[11][muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomessa naprapatiaa voi opiskella Kymenlaakson ammattikorkeakoulussa. Koulutus kestää 4 vuotta ja sisältää 240 opintopistettä. Opetus perustuu alan tuoreimpaan tutkimustietoon ja kansainväliseen verkostoon. Vierailevia asiantuntijaluennoitsijoita käy mm. Ruotsista, Yhdysvalloista ja Virosta. Osa vierailevista asiantuntijoista tekee erikoisalansa tieteellistä tutkimusta, joka osaltaan syventää myös koulutuksen asiantuntemusta.

Naprapaatti (AMK) voi sijoittua töihin yksityisvastaanotolle, lääkäriasemalle tai muihin hoitolaitoksiin sekä toimia alansa asiantuntijana osana terveyskeskusten, sairaaloiden tai kuntoutuksen moniammatillisia hoitoryhmiä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Jukka Martio: Käsittelyterapiat 27.11.2007. Duodecim. Viitattu 17.4. 2009.
 2. a b Mitä naprapatia on? Suomen naprapaattiyhdistys. Viitattu 17.4.2009.
 3. Olavi Airaksinen: Manipulaatiohoito lääkärin työvälineenä (Lääkäripäivät 2005) 11.01.2005. Viitattu 17.4.2009.
 4. Terveydenhuollon oikeusturvakeskus viitattu 18.4.2009
 5. Laki terveydenhuollon ammattihenkilöistä
 6. Mitä naprapatia on? Suomen naprapaattiyhdistys. Viitattu 17.4.2009.
 7. History of Naprapathy 2013.
 8. A historical review 2013.
 9. Costs and Utilities of Manual Therapy and Orthopedic Standard Care for Low Prioritized Orthopedic Outpatients of Working Age: A Cost Consequence Analysis 2013. The Clinical Journal of Pain.
 10. Olavi Airaksinen, dosentti, ylilääkäri: Onko manipulaatiohoito vaikuttavaa?. (Pääkirjoitus) Duodecim, , 2005. vsk, nro 121, s. 1707–8. Artikkelin verkkoversio Viitattu 21.4.2009.
 11. Naprapaatti (AMK), naprapaattikoulutus 2013.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomen Naprapaattiyhdistys