Naprapatia

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Naprapatia on yksi manuaalisen lääketieteen muodoista. Naprapatia on erikoistunut tuki- ja liikuntaelinsairauksien ja toimintahäiriöiden tutkimiseen, hoitoon ja ennaltaehkäisyyn.[1] Tutkimisen ja hoidon perustana on lääketieteellinen terveys- ja sairauskäsitys sekä sen pohjalta kehittynyt diagnostiikka ja tautiluokitus.[2]

Tutkimisessa ja diagnosoinnissa huomioidaan potilaan historia, psykososiaaliset tekijät, ympäristötekijät, lääketieteelliset ja kliiniset löydökset. Hoitomenetelminä voidaan käyttää esimerkiksi nivelten manipulaatio- ja mobilisaatiohoitoja, lihasten ja muiden pehmytosakudosten hoitoa, lääkinnällistä harjoitusterapiaa, teippauksia, lämpöhoitoja, sähköhoitoja taikka ergnomista ohjausta ja neuvontaa taikka kehotusta harrastaa liikuntaa kivuista huolimatta[3].

Suomessa kaikki naprapaatit ovat Valviran ylläpitämään rekisteriin rekisteröityjä terveydenhoitoalan ammattilaisia.[2] Suomessa oli vuonna 2005 koulutettuja ja rekisteröityjä naprapaatteja noin 100.[4][5][6] Alan ammatillinen etu- ja koulutusjärjestö Suomessa on Suomen Naprapaattiyhdistys, joka on perustettu vuonna 1975. Se on kansainvälisen järjestön IFONA:n jäsen (International Federation of Naprapathic Associations).[2]

Dr. Oakley Smith valmistui vuonna 1899 Iowassa kiropraktikoksi (Palmer School of Chiropractic). Samana vuonna hän aloitti opiskelut lääketieteellisessä oppilaitoksessa Iowassa ja opiskeli siellä kolme vuotta. Sen jälkeen hän aloitti työskentelyn Daniel D. Palmerin kanssa (Palmer School of Chiropracticin perustaja).

Hän ei kuitenkaan ollut tyytyväinen kiropraktiikan antamiin selityksiin ja hoitoihin, joten hän irrottautui kiropraktiikasta ja alkoi luomaan omaa teoriaansa. Hän otti ajatteluunsa mukaan muun muassa lihakset, ligamentit, jänteet ja hermot.

Hän lähti Eurooppaan oppimaan lisää ja löysikin Böömistä (Tšekistä) perinteistä manuaalista terapiaa, joka oli melko yhtäläistä hänen luomansa teorian kanssa. Sana naprapatia tuleekin tšekin kielestä sanasta napravit, joka tarkoittaa "korjata", sekä kreikkalaisesta sanasta pathos, joka tarkoittaa kipua. Muutama vuosi reissunsa jälkeen hän muutti Chicagoon, avasi oman klinikkansa ja loi omaa oppiaan.

Vuonna 1906 hän julkaisi kirjan A Textbook of Modernized Chiropractic, joka sai myöhemmin nimekseen Naprapathy. Smith aloitti ensimmäisen naprapatian koulutuksen vuonna 1907. Koulu sai nimekseen Oakley Smith School of Naprapathy. Vuonna 1949 toinenkin koulu avattiin Chicagoon: The National College of Naprapathy. Vuonna 1971 nämä kaksi koulua yhdistettiin ja nimettiin Chicago National College of Naprapathyksi (nykyään National College of Naprapatic Medicine). Vuonna 2007 naprapatia vietti 100-vuotispäiviään.

Manuaalinen terapia, kuten naprapatia, on todettu tehokkaaksi hoitokeinoksi useissa eri tuki-ja liikuntaelimistön vaivoissa. Naprapatian tehokkuudesta on julkaistu joitakin tutkimuksia. Näissä tutkimuksissa naprapaattinen hoito toimi hoitoketjussa paremmin hoitotuloksin ja pienemmin kustannuksin verrattaessa ortopediseen konsultaatioon.[11]

Selkärangan manipulaatiohoidon haittoja ei ole tutkittu systemaattisesti, mutta tapaustutkimusten perusteella on arvioitu, että komplikaatioriski on vähäinen. Niskan alueen manipulaatio voi aiheuttaa vakavia haittoja, minkä vuoksi kaikki eivät suosittele sen käyttöä.[12]

Koulutus ja työ[13]

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomessa naprapatiaa voi opiskella Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulussa. Koulutus kestää 4 vuotta ja sisältää 240 opintopistettä. Opetus perustuu alan tuoreimpaan tutkimustietoon ja kansainväliseen verkostoon. Vierailevia asiantuntijaluennoitsijoita käy muun muassa Ruotsista, Yhdysvalloista ja Virosta. Osa vierailevista asiantuntijoista tekee erikoisalansa tieteellistä tutkimusta, mikä osaltaan syventää myös koulutuksen asiantuntemusta.

Naprapaatti (AMK) voi sijoittua töihin yksityisvastaanotolle, lääkäriasemalle tai muihin hoitolaitoksiin sekä toimia alansa asiantuntijana osana terveyskeskusten, sairaaloiden tai kuntoutuksen moniammatillisia hoitoryhmiä.

 1. Jukka Martio: Käsittelyterapiat 27.11.2007. Duodecim. Arkistoitu 2.11.2013. Viitattu 17.4. 2009.
 2. a b c Mitä naprapatia on? Suomen naprapaattiyhdistys. Viitattu 17.4.2009.
 3. Naprapaatti, osteopaatti vai kiropraktikko? Mistä kannattaa hakea apua selkävaivoihin? yle.fi. Viitattu 22.4.2023.
 4. Olavi Airaksinen: Manipulaatiohoito lääkärin työvälineenä (Lääkäripäivät 2005) laakariliitto.fi. 11.01.2005. Arkistoitu 19.6.2009. Viitattu 17.4.2009.
 5. Terveydenhuollon oikeusturvakeskus (Arkistoitu – Internet Archive) viitattu 18.4.2009
 6. Laki terveydenhuollon ammattihenkilöistä (Arkistoitu – Internet Archive)
 7. History of Naprapathy sunm-edu.com. 2013.
 8. A historical review naprapater.se. 2013. Arkistoitu 10.1.2014. Viitattu 10.1.2014.
 9. Manual Therapy, Physical Therapy, or Continued Care by a General Practitioner for Patients with Neck Pain: A Randomized, Controlled Trial annals.org.
 10. Manual Therapy and Exercise Therapy in Patients With Chronic Low Back Pain: A Randomized, Controlled Trial With 1-Year Follow-up journals.lww.com.
 11. Costs and Utilities of Manual Therapy and Orthopedic Standard Care for Low Prioritized Orthopedic Outpatients of Working Age: A Cost Consequence Analysis 2013. The Clinical Journal of Pain.
 12. Olavi Airaksinen, dosentti, ylilääkäri: Onko manipulaatiohoito vaikuttavaa?. (Pääkirjoitus) Duodecim, , 2005. vsk, nro 121, s. 1707–8. Artikkelin verkkoversio. Viitattu 21.4.2009.
 13. Naprapaatti (AMK), naprapaattikoulutus kyamk.fi. 2013.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomen Naprapaattiyhdistys