Myrskybongaus

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Myrskybongaus on voimakkaiden sääilmiöiden harrastelijamaista kuvaamista ja tutkimista. Yhdysvalloissa myrskybongarit kuvaavat muun muassa tornadoja ja hurrikaaneja, Suomessa muun muassa ukkosia ja syysmyrskyjä. Myrskybongaus voi olla vaarallista. Useimmiten tornadoa kuvataan matkan päästä, sillä liian lähelle tai sen sisään joutuminen on hengenvaarallista. Ukkospilvestä joskus satavat erittäin suuret jopa 50-milliset rakeet, syöksyvirtauksen kaatamat puut ja tuulen lennättämät oksat ja salamat voivat olla vaarallisia.

Myrskybongaus alkoi Yhdysvaltojen Keskilännessä jo 1950-luvulla. Siellä myrskybongausta edisti tiheä tieverkko ja halpa polttoaine, saatettiin helposti ja halvasti ajaa kaukaakin myrskyn lähelle.

Myrskybongaus fiktiossa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Myrskybongauksesta kertova elokuva Twister antaa myrskybongauksesta väärän kuvan. Elokuvassa muun muassa ajetaan tornadon läpi, mikä on oikeasti hengenvaarallista, ja liikutaan metsäisillä sivuteillä ja pelloilla, jotka ovat myrskyjen aikaan vaarallisia paikkoja. Pelloillahan voi salama iskeä hyvin helposti.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]