Musta helmi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli kertoo helmilajista. Pirates of the Caribbean -elokuvien Musta Helmi -nimisestä aluksesta on erillinen artikkeli
Musta helmi

Musta helmi eli Tahitin helmi (engl. Black pearl) on erityinen helmilaji, joita syntyy Ranskan Polynesian viiden saariryhmän laguunien vesissä. Jo ennen kuin eurooppalaiset löysivät Tahitin ja sen saaret oli musta helmi, tahitilaisittain Poe Rava, ansainnut mainetta ja arvostusta Euroopassa harvinaisuutensa vuoksi. Tahitin helmet tunnettiin "Kuningattarien helminä" ja "Helmien kuningattarina".

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mustat helmet olivat polynesialaisille oiva kauppaväline eurooppalaisille tuotteille, koska saarien asukkaat arvostivat helmiä tuottavia simpukan kuoria enemmän kuin niiden sisällä kasvavia helmiä. Nykyään helmien arvostus on toinen ja niistä on tullut Polynesian saariryhmän suurin vientituote ja pääelinkeino, turismin lisäksi. 98% helmistä viljellään Tuamotun saariryhmän viljelmillä, mutta viljelmiä löytyy myös Tahitilta ja Bora Boralta. Valtio kontrolloi tarkasti helmien viljelyä, myyntiä ja vientiä.

Värit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vaikka puhutaan Tahitin mustista helmistä, helmien värit vaihtelevat. Helmien kerrotaan heijastavan saarien omia värejä, meren turkoosin sävyjä, kasvien vihreyttä ja taivaan sinistä. Jos helmessä on valkoisia pisteitä, ne kertovat rantojen valkoisesta hiekasta. Osa helmistä voi myös olla väriltään pelkästään harmaita, vihreitä, turkooseja tai jopa pinkkejä helmiä, joskin mustan puhuvat helmet ovat yleisimpiä. Asukkaiden mukaan mustia helmiä ei ole olemassa, vaan ne kaikki heijastavat edellä mainittuja värejä. Helmen väri ei vaikuta sen arvoon, vaan värin arvostus on katsojan silmässä.

Helmien hinnan muodostuminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Helmen arvoon vaikuttavat sen koko, muoto ja pinta. Helmien koko mitataan millimetreissä. Myytävät mustat helmet ovat normaalisti halkaisijaltaan 7–13-millisiä , mutta suurimmat voivat olla halkaisijaltaan jopa 20 mm. Suurin täydellisen pyöreä ja kiiltävä musta helmi, Robert Wan Pearl, on halkaisijaltaan 20,92 mm. Pienin myytäväksi sallittu musta helmi saa olla halkaisijaltaan 0,8 mm. Tämän kokoinen helmi on kasvanut simpukassa vähintään 18 kuukautta. Helmien kasvatus yli 10 millin halkaisijaan kestää vuosia.

Muodot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mustien helmien perusmuotoja on neljä. Täysin pyöreän (R) helmen halkaisija saa vaihdella enintään 2% mistä kohtaa tahansa mitattuna. Melko pyöreässä (SR) helmessä tämä vaihtelu saa olla enintään 5%, suurimman ja pienimmän halkaisijan välillä. Helmet voivat olla myös pisaran (DR) tai ovaalin (OV) muotoisia. Neljäs kategoria on nappihelmet (BT) Muitakin muotoja luokitellaan, mutta edellä mainitut ovat yleisimpiä. Barokkihelmistä (BQ) saa tehtyä ainutlaatuisia koruja, helmien ollessa epäsymmetrisiä ja värikkäitä.

Laatu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Helmen pinnan laatua tarkastellaan silmämääräisesti. Olennaista helmen arvokkuudessa on pinnan kunto ja helmen kiilto. Mitä parempi pinta on sitä täydellisemmin helmi kiiltää ja sitä arvokkaampi helmi on. Kategorioita on neljä. A-kategoriassa vähintään 90% pinnasta pitää olla täydellinen. Yksi pieni epätäydellisyys hyväksytään, joskin helmen pitää olla erittäin kiiltävä. B-kategoriassa pinta pitää olla 70% täydellinen ja kaksi epätäydellisyyttä hyväksytään ja riittää, että helmi on kiiltävä. C-kategoriassa enää 40% pinnasta pitää olla täydellistä ja helmen kiilto on keskivertoa. Viimeisessä D kategoriassa hyväksytään jo huomattavat epätäydellisyydet ja jopa valkoiset pisteet, eikä helmen tarvitse juurikaan kiiltää. Osa helmiä myyvistä Tahitin liikkeistä käyttävät myös omia luokituksiaan, varsinkin parhaille, täydellisille helmilleen.