Murisijat

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Murisijat
Plectorhinchus vittatus
Plectorhinchus vittatus
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Luukalat Osteichthyes
Alaluokka: Viuhkaeväiset Actinopterygii
Lahko: Välskärikalat Acanthuriformes
Heimo: Murisijat
Haemulidae
Gill, 1885
Alaheimot[1]
Katso myös

  Murisijat Wikispeciesissä
  Murisijat Commonsissa

Murisijat (Haemulidae) on välskärikalojen lahkon kalaheimo, joka käsittää parikymmentä sukua ja noin 130 kuvattua lajia.

Sinijuovamurisija (Haemulon sciurus)

Murisijoilla on selkäevässään 9–14 piikkiruotoa ja 11–26 pehmeää ruotoa. Peräevässä niillä on kolme piikkiruotoa ja 6–18 pehmeää ruotoa. Ne ovat enintään 60 senttimetrin mittaisia.[1]

Murisijat elävät Atlantin, Intian ja Tyynen valtameren lämpimissä vesissä, enimmäkseen koralliriutoilla. Niihin kuuluu myös murtoveden ja makean veden lajeja.

Murisijoilla on tyypillisesti pieni[1] mutta paksuhuulinen suu. Niiden nimi juontuu äänestä, joka syntyy kun ne narskuttavat hampaitaanlähde?. Ne liikkuvat öisin ja syövät selkärangattomia pohjaeläimiä. Murisijat ovat hyvin värikkäitä, usein raidallisia tai pilkullisia. Nuorten ja aikuisten kalojen väritys voi poiketa suurestikin toisistaan. Murisijat ovat näyttäviä akvaariokaloja; nuoret yksilöt ovat suosittuja kotiakvaarioissa, mutta aikuisten suurikokoisuus haittaa harrastustoimintaa. Murisijoissa on myös tärkeitä ruokakaloja esimerkiksi Karibianmeren alueella.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Nelson, Joseph S. & Grande, Terry C. & Wilson, Mark V. H.: Fishes of the World, s. 457. Fifth edition. Hoboken, New Jersey: John Wiley & Sons, 2016. ISBN 9781118342336. Teoksen verkkoversio (pdf) (viitattu 14.8.2020). (englanniksi)