Murfreesboro (Tennessee)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Murfreesboro

Murfreesboro

Koordinaatit: 35°50′46″N, 86°23′31″W

Valtio Yhdysvallat
Osavaltio Tennessee
Piirikunta Rutherfordin piirikunta
Pinta-ala
 – Kokonaispinta-ala 163,2 km²
 – Maa 162,9 km²
 – Josta vettä 0,35 km² (0,25 %)
Korkeus 186 m
Väkiluku (2019) 146 900[1]
 – Väestötiheys 901 as./km²
Aikavyöhyke UTC-6
 – Kesäaika UTC-5
Postinumero 37127-37133

Murfreesboro on kaupunki Tennesseessä Yhdysvalloissa. Se on piirikuntansa hallintokeskus ja huomattava koulukaupunki. Murfreesboro on Nashvillen metropolialueen toiseksi väekkäin kaupunki.

Maantiede[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Murfreesboro sijaitsee Tennesseen maantieteellisessä keskipisteessä Nashvillen metropolialueen kaakkoisosassa. Etäisyys Nashvillen keskustasta on 50 kilometriä kaakkoon.[2] Tennesseen keskipiste sijaitsee Old Lascassas Pikessa, ja se on merkitty laatalla. Stones River -joen läntinen haara virtaa Murfreesboron alueella.

Murfreesboron ilmasto on subtrooppinen leutoine talvineen ja kosteine, kuumine kesineen. Lämpötilojen vaihtelu on suurta, elokuun keskimääräinen ylin on 32,3 °C, tammikuun keskimääräinen alin puolestaan –3,7 °C.[3] Tuhoisat tornadot koettelevat kaupunkia aika ajoin.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Murfreesboro perustettiin 1811, alkuun sen nimi oli Cannonsburgh poliitikko Newton Cannonin kunniaksi. Vain kuukauden päästä nimi muutettiin Murfreesboroksi kenraali William Lytlen pyynnöstä. Taustalla oli Lytlen ystävä, kenraali Hardy Murfree. Murfreesboro toimi Tennesseen pääkaupunkina 1818–1826. Se oli varhaisvaiheessaan maatalouskeskus, mutta 1850-luvulla myös merkittävä koulukaupunki, jonka lempinimenä oli Tennesseen Ateena. Yhdysvaltain sisällissodan katkerimpiin kuuluva taistelu, Battle of Stones River / Battle of Murfreesboro, käytiin muutama kilometri kaupungista luoteeseen vuodenvaihteessa 1863. Liittovaltion joukot saivat strategisesti merkittävän voiton konfederaation joukoista. Taistelualueella on nykyisin Stones River National Battlefield -puisto.[4][5]

Sisällissodan haavat arpeutuivat hitaasti. Murfreesboron asema koulukaupunkina alkoi palautua vasta 1900-luvun alussa: 1911 perustettiin Middle Tennessee State Normal School, josta kehittyi sittemmin Middle Tennessee State University. Toisen maailmansodan jälkeen Murfreesboron talouselämä muuttui agraaripainotteisesta teollisuuden ja palvelualojen suuntaan. Kaupungin kasvu on ollut nopeaa: vuonna 1990 väkiluku oli noin 45 000, ja kymmenen vuotta myöhemmin jo 69 000. Seuraavan kahdenkymmenen vuoden aikana väkiluku kaksinkertaistui.[5]

Talous[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Murfreesboron ja sen ympäristön keskeisiä elinkeinoja ovat maatalous ja elintarviketuotanto, vakuutustoiminta, valmistava teollisuus (asusteet, veneet), alihankinta ja oppilaitokset.[4]

Liikenne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähin kansainvälinen lentoasema on Nashvillen kansainvälinen lentoasema. Rutherfordin piirikunnan alueella palvelevat Smyrna Airport (MQY) ja Murfreesboro Municipal Airport (MBT). Valtatiet Interstate 24 ja 840 risteävät Murfreesborossa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Population and Housing Unit Estimates Tables Census.gov. United States Census Bureau. Viitattu 8.3.2021. (englanniksi)
  2. The distance from Nashville, Tennessee to Murfreesboro, Tennessee is: Travelmath.com. Viitattu 8.3.2021. (englanniksi)
  3. Climate Murfreesboro - Tennessee Usclimatedata.com. US Climate Data. Viitattu 8.3.2021. (englanniksi)
  4. a b Murfreesboro : Tennessee, United States Britannica.com. Encyclopædia Britannica, Inc.. Viitattu 8.3.2021. (englanniksi)
  5. a b History of Murfreesboro Murfreesborotn.gov. City of Murfreesboro. Viitattu 8.3.2021. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Murfreesboro, Tennessee